Ния Караджова

Районната прокуратура в Свищов е започнала разследване срещу бившия ректор на Стопанската академия в Свищов Величко Адамов. То е на базата на внесен доклад от проверка на Министерството на образованието, започнала веднага след като неговият втори мандат изтече и започнаха да изскачат първите данни за злоупотреби.

Едно от нещата, за които Адамов е проверяван, е неизгоден договор за печатане на учебници, който е носел приходи от порядъка на един-два милиона годишно. След като университетската печатница отпечатвала помагалата за дистанционно обучение на студенти, тя ги продавала на частна фирма за по лев-два. След това фирмата ги препродавала обратно на университета по 25-30 лева и накрая студентите ги купували по 50. При това Адамов намерил начин да накара всичките студенти да ги купуват, тъй като те е можело да се явят на изпит само с учебник, върху който има автограф от преподавателя. По-късно това „ноу-хау“ се възприе и от други висши училища.

Втората проверка е свързана с източване на пари от командировъчни, като Адамов командировал свои служители да работят на вилата му. Той е разследван и заради насилствения начин, по който събирал пари от служителите си за изграждане на Алея на бившите ректори край сградата на университета. Всички във вуза били натискани да дадат пари, като мизата за професор била 1000 лева, за доцент – 500, а за останалите преподаватели - по 300.