За мен ДСБ не е излязла от управлението нито де факто, нито де юре, казва министърът на икономиката Божидар Лукарски в интервю за Агенция "Фокус". Лукарски е председател на СДС - една от партиите, които формират Реформаторския блок.

"ДСБ няма как да е излязло от властта при положение, че на лице са само 3 властови оставки от многото хора, които заемат властови позиции. Пожелавам успех на колегите от ДСБ и в частност на Радан Кънев, но той трябва да се определи – дали е в опозиция или е на позиция, дали всъщност ще прави нов десен проект, а в същото време заявява, че ще остане в ДСБ и в Реформаторския блок, в зависимост от развитието", казва Лукарски.

"Тоест трябва да имаш една конкретна позиция – дали ще правиш нова партия, дали оставаш в старата партия без да поставяш условия. Удовлетворяването на лични амбиции е едно дежа вю, което ние в СДС сме гледали на времето със създаването на други партии, с отцеплението на Иван Костов, макар че решението му тогава беше ясно, еднозначно, но в последствие пак потърсихме общ път заедно, след което отново се разделихме", продължава председателят на СДС.

Той критикува задочно лидера на ДСБ Радан Кънев:

"Изобщо разслоението на дадени хора и образуването на нови партии и политически проекти в дясно не е полезно, както за самото дясно, така и за държавата в конкретния момент. Говорят най-различни неща, включително и това, че инвеститорите не били доволни от реформите, че от България си тръгвали инвеститори един по един. Чисто икономически това е една спекулация и просто не отговаря на истината, защото цифрите са съвсем ясни - имаме 2,9% ръст на БВП, имаме 1,37 млрд. евро инвестиции, което е с 37% повече от същия период миналата година. Така че това са едни спекулации – напротив, именно тези политически трусове са това, което може да създаде нестабилност, да изгони инвеститорите и респективно да бъде лош знак за нашите партньори в Европа. Надявам се всички тези мрачни прогнози и лични заявки да не се сбъднат и наистина да не се стигне до тези трусове, защото не е полезно за държавата."

Според Лукарски след Нова година Реформаторският блок ще подпише с колегите си от ГЕРБ анекс към управленското споразумение с различни срокове, свързани с конкретните законопроекти и с анализ на постигнатото на всеки 6 месеца.