Бившият зам.-председател на ДПС (до 2001 г. - б.р.) Осман Октай обясни изключването на Лютви Местан от ДПС не като „вътрешнопартиен, нито като вътрешнодържавен проблем, а като геополитически“.

Напрежението между Ердоган и Путин се прехвърли в България“, коментира Октай пред Нова телевизия.

Според него появилите се в последните дни по медиите антитурски настроения напомнят настроенията от т.нар. „възродителен процес“.

„Ще напомня прословутата годишна пресконференция на Путин. Неговите опорни точки бяха: ЕС се разпада, НАТО е неадекватна, Турция е агресор, българските власти са неадекватни и той изрази загриженост за българските граждани.

В анализа на Доган има същите работи – дали ще има изобщо ЕС, НАТО адекватна система за отбрана ли е, Турция иска да намери новото си място в световния ред, утвърждаването на Русия е необратим процес – дори силово“, даде пример бившият заместник на Ахмед Доган.

Осман Октай изрази увереност, че почетният председател на ДПС вече съжалява за антитурската пропаганда и за начина, по който Местан „беше опраскан“. Октай сравни разправата с Местан с процеса срещу Трайчо Костов.

Не смятам, че Лютви Местан е предател. Двамата – Доган и Местан, станаха част от двете страни на този конфликт, който пренесоха в България. Единият – отива в турското посолство, другият е употребен от всички тези, които излязоха и започнаха да плюят срещу Турция по медиите“.

Осман Октай оспори разпространената информация за телефонния разговор между премиерите на България и Турция Бойко Борисов и Ахмет Давутоглу и твърдението, че турският министър-председател бил поискал подкрепа за Местан, а българският му колега отказал да се бърка във вътрешнопартийните дела.

„Аз съм информиран – никога Давутоглу няма директно да се застъпи за Местан, изразил е тревога за антитурските настроения“.

„Лютви Местан ще говори след Нова година, много сериозно ще говори“, прогнозира Осман Октай. Според него „заплаха за живота на Лютви Местан не може да има и няма“, а Ахмед Доган е бил употребен за последен път. От кого?

„Българските служби, подвластни на кремълските служби“.

Октай прогнозира сериозни трусове в ДПС, защото за първи път в тази партия имало оставки.