"Турската" връзка продължи да бъде основен лайтмотив в мотивите за отстраняване на лидера на ДПС Лютви Местан от ръководния му пост в партията.

азделението в ДПС ще доведе до нова радикална протурска партия", заяви пред Нова тв евродепутатът Ангел Джамбазки.

МЕСТАН ИЗГОНЕН ОТ ДПС. ЕДИНОДУШНО

"Рано или късно агентите на Турция ще предяват много по-сериозни претенции - териториална автономния, териториални претенции", смята Джамбазки. Той обърна внимание, че Турция се опитва да влияе на политиката на България още от 30-те години на миналия век.

"През последните няколко дни турски дипломати в България са звънели на депутати и областни лидери на ДПС и са ги привиквали - явно с цел турската държава да запази някакви позиции в тази партия." Това каза в предаването „Тази сутрин” по bTV лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

"Декларацията на Местан в парламента, защитавайки Турция, още преди НАТО да се произнесе, е вземане на страна", смята Каракачанов.

"В последните 11 години, откакто Ердоган е начело на Турция, тя води политика, която създава сериозни проблеми не само в Балканския регион, но и в Близкия изток. Голяма част от проблема, който съществува в Близкия изток, войната в Сирия, се дължи именно на политиката на Турция", подчертава лидерът на ВМРО.