Последните дни на декември по традиция са посветени на спортни анализи, равносметки, класации и пожелания. За да бъдем в крак с тенденциите, можем да обобщим, че България изпраща поредната си посредствена откъм успехи година.

На фона на нямането, националният отбор по волейбол озари постната спортна година като Хелеева комета. Сравнението разбира се е пресилено, тъй като високите ни мъже реално не успяха да извоюват медал от голям форум (с изключение на среброто от европейските игри в Баку). Озаряването се случи по-скоро на емоционално ниво. С цялостното си поведение и отношение, момчетата на Пламен Константинов спечелиха и заслужиха любовта на феновете. Четвъртото място в София се прие за подвиг, а когато преди дни капитанът Владимир Николов преотстъпи приза за отбор на годината на грациите от художествената гимнастика, "лъвовете" със сигурност станаха най-обичаните спортисти в страната.

Безспорно трикольорите изпращат успешна година, но въпросът е каква ще посрещнат.Ще успеят ли да канализират целия този положителен заряд и подкрепа в резултати на игрището? Отговор ще получим още в първите дни на 2016 г., тъй като от 5 до 10 януари в Берлин ще се проведе олимпийска квалификация, в която ще се раздадат едни от последните билети за Рио. На турнира в „Макс Шмелинг Хале“ сили ще премерят осем от най-добрите европейски тима. 

Нашите попаднаха в тежката Група „В“ заедно с олимпийския шампион Русия, европейския първенец Франция и непримиримия тим на Финландия, от който имаме горчив спомен на световното през 2014 („Суоми“ би „лъвовете“ категорично с 3:0). В другата група са домакинът Германия, световният шампион Полша, Сърбия и Белгия. 

Или както каза Пламен Константинов: „Това не е просто квалификация, а си е направо Европейско първенство. Първите 8 отбора в ранглистата на Европа за една квота, в общи линии си е истинско Европейско, финална фаза.“

 Борбата със сигурност ще е безмилостно жестока, още повече, че виза за Рио ще получи само победителят, а заелите 2-о и 3-о място ще се класират за участие в последната световна олимпийска квалификация, която ще се проведе в Токио (Япония) през месец май.

Въпреки че около Коледа е допустимо да се мечтае смело, все пак трябва да погледнем реалистично на шансовете ни в Берлин. А те, според специалисти, състезатели и треньорски щаб, не са особено големи. За първото място никой не смее дори да мечтае и амбициите са насочени към попадане в тройката, което ще ни гарантира още един, последен, шанс за класиране на така бленуваната олимпиада.

Преди сблъсъка с жестоката конкуренция в германската столица, Константинов трябва да се пребори с още две предизвикателста – липсата на време за подготовка и контузените състезатели. Реално тимът ни ще има на разположение само няколко дни, в които да се събере и да уточно най-общи детайли около предстоящите мачове. 

Основните ни бойни единици се завръщат от клубните си отбори в различно кондиционно състояние, а част от тях и с травми. През изминалта седмица леки контузии сполетяха Тодор Скримов и Виктор Йосифов, но от медицинския щаб уверяват, че и двамата ще бъдат на линия за 5 януари. Лошата новина е, че опитният плеймейкър Андрей Жеков не успя да се възстанови след неприятна контузия и отпадна от сметките на Пламен Константинов.

След дълго отсъствие, поради операция в рамото, в тима се завърна основният бомбардир Цветан Соколов. Диагоналът влиза в последните мачове на клубния си отбор, но само за кратки отрязъци от играта. Медицински тестове са показали, че рамото му е стабилно, но все още няма гаранция, че ще бъде в състояние за изиграе цял мач.

Дали Константинов ще го включи в състава също не е ясно, тъй като селекционерът е решил да пази до последно списъка с 16-те избраници за Берлин. До момента е ясен единствено разширения състав, включващ 22-ма волейболисти.

Изглежда проблеми със състава има и треньорът на Русия – Владимир Алекно. Олимпийският волейболен шампион от Лондон 2012 ще бъде без звездата си Дмитрий Мусерский. 217-сантиметровият център на "Сборная" ще пропусне надпреварата заради семейни причини. Други четирима герои от Лондон 2012-  Николай Апаликов, Дмитрий Илиних, Тарас Хтей и Александър Бутко също няма да участват на важния турнир.

За сметка на това обаче, европейските шампиони от Франция ще бъдат с най-добрите си волейболисти в Берлин. Селекционерът на “петлите” Лоран Тили ще разчита на всичките си звезди, които изведоха Франция до отбор №1 на Стария континент, начело с Ървин Нгапет.

Успокояващото в случая е, че „трикольорите“ ще започнат битката за Рио срещу най-лесния (на пръв поглед) съперник в нашата група – Финландия. Тимът на северната държава не разполага съсзвезди от ранга на Нгапет или Максим Михайлов, но момчетата на Туомас Самелвуо играят тактически издържан волейбол и, ако някой отбор си позволи да ги подцени със сигурност ще бере ядове.

Мачът срещу Финландия е на 6 януари (сряда) от 16,00 часа българско време. На следващия ден (7 януари) "лъвовете" играят срещу "Сборная" от 19,00 часа българско време, а на 8 януари (петък) излизат срещу Франция от 18,00 часа българско време. 

По-нататък формулата на турнира предвижда първите два отбора в двете групи да се класират за полуфиналите на квалификационния турнир, където ще играят на кръст, а след това ще има мач за 3-о място и финал. Както вече стана ясно, само победителят от квалификацията ще спечели виза за Олимпиадата в Рио 2016, а останалите на 2-о и 3-о място ще се класират за последната световна олимпийска квалификация в Токио (Япония). 

До този момент четири тима са си осигурили участие на Игрите в Рио. Това са домакинът Бразилия, САЩ, Италия и Аржентина. Дали и България ще отлети към страната на самбата, предстои да разберем съвсем скоро.