Про-руски сепаратисти в източна Украйна са отвлекли седем международни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), както и пет украински войници и шофьора на техния автобус, обяви днес украинското външно министерство.

Задържането в източния град Славянск дойде след като президентът на САЩ Барак Обама и европейските лидери заплашиха с по-строги санкции Русия заради действията й в Украйна. Западът и временните лидери на Украйна обвиняват Русия, че подкрепя сепаратистите.

Обама прекъсна азиатското си пътуване, за да води конферентен разговор относно кризата с немския канцлер Ангела Меркел, Британския премиер Дейвид Камерън, френският президент Франсоа Оланд и италианския премиер Матео Ренци.
Петимата лидери са "наложили приемането на нови санкции" по време на конферентния разговор, обяви офисът на френския президент. 
ОССЕ изпрати наблюдатели в Украйна миналия месец, за да наблюдават политическата ситуацията и сигурността там, след като Русия даде съгласието си за тяхната мисия.

Външното министерство на Украйна заяви, че наблюдателите били заловени, докато пътували с автобус. Задържани са в сграда на разузнаването в Словянск, която е окупирана от въоръжени про-руски сепаратисти.
Местен говорител на сепаратистите потвърди пред агенция Интерфакс, че автобусът е бил конфискуван.

Военните наблюдатели бяха събрани от пет европейски страни - трима са от Германия, по един идват от Чехия, Дания, Полша и Швецция. Немски преводач също е бил с групата, каза говорител на ОССЕ, без да потвърждава инцидента.

Действащият украински премиер Арсений Яценюк предупреди по-рано днес, че Русия се готви за глобална война срещу Украйна.
"Русия иска да започна Трета световна война" казал Яценюк в среща на кабинета, твърдят местните мдопринесе за деескалацията в съответствие с ангажиментите, които е поела в Женева, като се въздържа от провокативни декларации и смущаващи маневри" - за това се съгласили лидерите на САЩ, Германия, Великобритания, Франция и Италия, съобщиха от офиса на френския президент.

От Белия дом заявиха, че Обама и европейски лидери смятат, че "Русия продължава да ескалира ситуацията с все по-притеснителната си реторика и заплашителните военни учения на украинската граница".