Дефицитът за тази година ще 2,5-2,6%, което е под очакваните 3 на сто, съобщи финансовият министър Владислав Горанов на заключителна пресконференция на управляваното от него ведомство, предаде БГНЕС. 

Против дълга съм и съм предложил в края на 2016 г. дефицитът да бъде 2%. Ако си свършим работата ще бъде и под 2%, казва финансовият министър.

Според Горанов  ако правителството изпълни мандата си българският бюджет ще стане балансиран (б.р, нулев дефицит).

Често пъти получаваме критики за непопулярните си решения, но добрият финансов министър не е добрият финансов министър. Добрият финансов министър е този, който консервативно управлява вашите пари, казва Горанов.

Финансовият министър съобщи, че през новата година се очаква да има промяна в Закона за публичните финанси, в който да се регламентира механизъм за финансово подобряване на общините при кризисни ситуации.

"Забелязва се, че много общини са със задължения 1-2-3 пъти над годишния си бюджет. Това на практика означава фалит на общини, но ненамесата на държавата означава хората по места да страдат заради грешното управление", обясни Горанов.

Той обясни, че тогава, когато кметовете преценят, че имат нужда от помощ от правителството да представят план за действие и мерки за подобряване на финансовото си състояние чрез този бъдещ механизъм.