Поголовна сеч в резервата "Камчия" е довела до унищожаването на лонгозните гори в местността, алармират граждани. По шест камиона с трупи на ден се извозвали само от района на село Горни чифлик. Според местните не става дума за санитарно прочистване на горския масив, а за цялостно унищожаване на дърветата. В резервата се намира защитената местност "Камчийски пясъци", която е част от екомрежата "НАТУРА 2000". Именно там бяха извършени скандални заменки на уникални природни съкровища като дюните и лонгозните гори, които на хартия се превърнаха в пасища и земеделски земи. 

Лонгозните гори имат смесен състав и сложна структура, специфичното при тях е многоетажността (подобно на екваториалните гори) и наличието на увивна растителност (лиани), много вечнозелени и топлолюбиви видове. В световен мащаб такива гори са рядкост, в България са разпространени предимно по Черноморието. 

Валентин Маринов, офроуд любител от Варна, е заснел изсечената гора в "Камчия" и апелира да се обърне внимание на проблема. Мъжът дори предложил да закара журналисти и еколози до труднодостъпните места на сечищата, за да се запознаят с проблема отблизо.

Изсечени лонгозни гори в резерват "Камчия".
Снимка Валентин Маринов

"Здравейте! Аз съм любител на офроуда и реших да ви пиша за нещо, което много ме дразни. Това е част от снимките, които съм направил на незаконна сеч около Варна. Това не е санитарна сеч, а поголовна. На много места има проправени пътища, по които могат да минат само високопроходими МПС. Във вътрешността на гората има огромни голи площи. Моля пишете ми, ако ви интересува. Мога да ви пратя още снимки от други места. В сърцето на Стара планина положението е същото. Проблемът е там, че на тези места не ходи никой, понеже са труднодостъпни. Бих ви завел с моя джип дори стига да се даде гласност и да се изискат отговори от отговорните, не само да си пишем по форумите.", пише Маринов в писмото си до медиите.

Купчини клони върху гола ливада - това е останало в защитената местност
след поголовното изсичане на уникалните гори. Снимка Валентин Маринов

Какво да правим ако имаме съмнения за незаконна сеч?

Консултирахме се с експерти еколози за мерките, които гражданите могат да предприемат при съмнения за незаконна сеч. Ако сте свидетели на изсичане на гори, за което се съмнявате, че е в нарушение на закона, можете да подадете заявление за достъп до обществена информация. То трябва да е адресирано до директора на Регионалната агенция по горите (РДГ) с молба за цялата документация, която би трябвало да съпътства извършването на сечта. По-този начин може да проверите дали става въпрос за злоупотреба. 

Друга мярка е сигнал до РДГ, с който да поискате проверка относно законосъобразността на сеч и информация дали гората е в защитена зона, дали е стара (с възраст над 100 години), дали е крайречна, запазват ли се дърветата с хралупите и гнездата на защитените видове.

Инструкции относно подаването на сигналите има на сайта на природозащитната организация WWF България.