Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Туркменистан приключи строителството на газопровод, който може да доставя природен газ от второто в света по големина находище за Запада, или алтернативно да насочи горивото към Китай, Пакистан и Индия, съобщи Ройтерс.

Тръбата за $2,5 млрд. свързва "Галкиниш" и други полета в източната част на Каспийския бряг, откъдето планираният Транскаспийски газопрород ще доставя газ на Азербайджан и след това на Европа.

Транскаспийският газопровод е проект, подкрепен от ЕС, за да може да диверсифицира доставките и да намали зависимостта си от Русия. Но досега газопроводът остава само на хартия заради спорове за юридическия статут на Каспийско море и отказа на Туркменистан да подпише споразумение за подялба на производството от големите находища с чуждестранни компании.

Но според прездента на страната Курбангули Бердимухамедов, наличието на газ на западната граница на Туркменистан може да вдъхне живот на Транскаспийския газопровод.

773-километровият газопрод "Изток-Запад" с годишен капацитет от 30 млрд. куб. м също така може за захрани и проекта за газопровод през Казахстан до Русия.

Но това е малко вероятно, защото Москва, някога най-големият клиент на Ашхабат, е купила само 11 млрд. куб м петрол от Туркменистан през 2014 г., а тази година се внесе едва 4 млрд. куб. метра.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.