Туркменистан приключи строителството на газопровод, който може да доставя природен газ от второто в света по големина находище за Запада, или алтернативно да насочи горивото към Китай, Пакистан и Индия, съобщи Ройтерс.

Тръбата за $2,5 млрд. свързва "Галкиниш" и други полета в източната част на Каспийския бряг, откъдето планираният Транскаспийски газопрород ще доставя газ на Азербайджан и след това на Европа.

Транскаспийският газопровод е проект, подкрепен от ЕС, за да може да диверсифицира доставките и да намали зависимостта си от Русия. Но досега газопроводът остава само на хартия заради спорове за юридическия статут на Каспийско море и отказа на Туркменистан да подпише споразумение за подялба на производството от големите находища с чуждестранни компании.

Но според прездента на страната Курбангули Бердимухамедов, наличието на газ на западната граница на Туркменистан може да вдъхне живот на Транскаспийския газопровод.

773-километровият газопрод "Изток-Запад" с годишен капацитет от 30 млрд. куб. м също така може за захрани и проекта за газопровод през Казахстан до Русия.

Но това е малко вероятно, защото Москва, някога най-големият клиент на Ашхабат, е купила само 11 млрд. куб м петрол от Туркменистан през 2014 г., а тази година се внесе едва 4 млрд. куб. метра.