Българската социалистическа партия е възмутена от свалянето на предаването „Деконструкция“ с водещ Петър Волгин. Това става ясно от нарочна позиция на партията, изпратена от говорителя на партията Атанас Мерджанов.

"В БСП сме възмутени от решението на Управителния съвет на БНР да свали от ефира си предаването „Деконструкция" с водещ Петър Волгин. Взето под груб натиск от страна на председателя на СЕМ и след заплаха от глоба, подобна цензура не прави чест нито на регулатора, нито на общественото радио. Обвиненията в липса за плурализъм звучат абсурдно за предаване, което в голямата си част предоставя свободна линия за граждани", пише Мерджанов.

ПОБЕДА БУДЕТ ЗА НАМИ, КАЗВА ПЕТЪР ВОЛГИН

И продължава:

"Коментарите на Волгин, Андролова и Петров са такива, каквито те смятат, че трябва да бъдат и това следва да е достатъчно, за да не им се забранява да упражняват професията си. БСП е най-често критикувана партия, много от водещите на предавания са особено агресивни, когато им гостуват наши представители, но никога – особено, когато сме били на власт! – не сме си позволявали да нарушим принципа на свободата на словото. Напротив, по време на обсъжданията на годишния доклад на СЕМ в парламента, ние бяхме сред малкото, които критикуваха дейността на този орган и подчертаха неговата непотребност, поради начина, по който функционира.“

ОГНЯН МИНЧЕВ: ПЛАТЕНАТА ПРИСЛУГА НА ХИБРИДНАТА ВОЙНА ПРИДОБИВА ОРЕОЛ НА ЖЕРТВА

Накрая говорителят на БСП се обръща с апел към другите партии и медии за „солидарност в защита на свободното слвово“:

„А ако някой счита, че е забранено да се говори открито срещу неолиберализма, американската политика или някое друго явление, нека изготви публичен списък с темите, които са затворени за критика! В медийното пространство, заето от БИГ и ВИП Брадър, няма място за „Деконструкция“, така ли? Не ви е срам, дами и господа цензори! Обръщаме се към другите партии и медии с апел за солидарност в защита на свободното слово!"