С новата правосъдна министърка Екатерина Захариева съдебната реформа няма особено големи шансове. Това смята лидерката на "Движение 21" Татяна Дончева.

"Екатерина Захариева е човек със скромни професионални възможности. Важното е, че тя е безконфликтна, предизвиква радост у главния прокурор. Това е най-яркото доказателство, че няма нищо да се пипне, което смущава падишаха", заяви Дончева.

Според нея преформулирането на конституционните промени и запазването на мнозинството на прокурорите в тяхната колегия във Висшия съдебен съвет е победа за главния прокурор Сотир Цацаров, премиера Бойко Борисов и кръгове около ДПС.

"Обстоятелството, че премиерът игра мачле по време на гласуването, а вицепремиерката, която отговаря за сферата и която е от Реформаторския блок, също не присъстваше там, говори, че те въобще не са гледали достатъчно сериозно на тези конституционни промени. Тази битка във войната за конституционното преформулиране на съдебната система приключи с победа на главния прокурор и министър-председателя. И на кръговете на ДПС, които подкрепят това", добави Дончева.

"Движение 21" ще подкрепя протестите за радикална съдебна реформа, защото поведението на магистратите не е израз на политически пристрастия, а проява на гражданска и професионална съвест.

Според Дончева е възможно да има предсрочни парламентарни избори, които да са инициирани от ГЕРБ.