Ще стане ли Испания поредната страна, в която радикалната левица ще се докопа до властта?

Или ще се стигне до коалиция, която да каже "Не можете!" на партията "Подемос", чието название в превод означава "Можем"?

Това е главният въпрос около парламентарните избори в Испания.

Като че ли този път няма да се стигне до управление на радикалната левица, както стана в други две държави тази година. Първо в Гърция СИРИЗА спечели на два пъти изборите. А в Португалия Левият блок влезе в коалиция със социалистите и комунистите.

Всички прогнози дават преднина на Народната партия (НП) на премиера Мариано Рахой. Разбира се, този път тя няма да вземе абсолютно мнозинство и няма да управлява сама, както през последните 4 години. Сега проучванията й отреждат 27,2 на сто от гласовете и между 114 и 119 представители в 350-членната долна камара на парламента.

Следващите три партии сериозно изостават от НП, но са с минимална разлика помежду си.

Главната опозиционна сила - Испанската социалистическа работническа партия (ИСРП), оглавявана от Педро Санчес, отново ще бъде втора с 20,3 на сто от гласовете и между 76 и 81 депутати.

"Сиудаданос" ("Граждани") на Албер Ривера - създадената в Каталуня партия хибрид между социалдемократи и либерали, ще има подкрепа от 19,6 на сто. Това ще й даде между 62-ма и 69 представители.

А "Подемос" на Пабло Иглесиас се очаква да вземе 18,4 на сто гласове и съответно да има между 56 и 80 депутати.

Интересното е, че "Сиудаданос" и "Подемос" са нови партии. Както казва Рахой, те "съществуват едва от 15 минути". Но със сигурност ще разбият двупартийната система, съществуваща в страната след края на режима на Франко през 1975 г.

Най-вероятен изглежда вариантът НП да направи коалиция със "Сиудаданос". Така двете партии ще си осигурят абсолютно мнозинство. Те ще съберат най-малко 176 депутати, а най-много 198 представители. И така Рахой ще може да продължи с реформите си, помогнали на Испания да се отърси от тежката икономическа криза.

Лидерът на "Сиудаданос" обаче го отряза в петък - два дни преди изборите. Албер Ривера заяви, че партията няма да подкрепи кабинет нито на Мариано Рахой, нито на Педро Санчес. Но ще уважава победителя, ако има такъв, т.е. ако някой вземе абсолютно мнозинство. Други източници от ръководството на партията обаче продължават да дават сигнали, че са склонни на коалиция с НП срещу някои отстъпки.

Рахой направи последно отчаяно усилие. Той се обърна към симпатизантите на НП от Брюксел, където бе на последната за годината среща на върха на ЕС.
 
Първо микрофон, забравен включен, го улови да обсъжда прогнозите с колегите си. След което той бе дочут да обяснява на Ангела Меркел коя би могла да бъде втората сила на изборите в Испания и да описва възможните варианти за коалиция.

Най-интересното от всичко бяха думите на Рахой, че лидерът на социалистите Педро Санчес вече не е главният му съперник. 

"Позицията на НП е, че който спечели, трябва да управлява. Така е било винаги от първите свободни избори през 1977 г.", каза премиерът на пресконференция след края на Европейския съвет. "Ако някой иска да спечели НП, трябва да ни даде своя глас и подкрепа. Ако някой не иска коалиция с "Подемос", ИСРП и други леви или крайно леви партии, трябва да ни даде своя глас. Не трябва с лека ръка да зачеркваме усилията и постигнатото", допълни той.

За разлика от повечето страни от ЕС, тази година е една от най-добрите за Испания от доста време насам. След години на спад страната постигна ръст от 3,4 на сто. Създадени бяха стотици хиляди нови работни места, макар и с цената на краткосрочни договори.

Рахой обещава да създава по 500 000 нови работни места на година до 2020 г. и да облекчи мерките за икономии, като намали данъците и стимулира пенсионните привилегии, докато икономиката расте.

"Най-лошото, което можем да направим, е да се върнем към остарелите идеи, които ни доведоха дотук", каза премиерът в началото на седмицата. Той визира социалистите, които управляваха през 2004-2011 г. Точно по тяхно време - през 2008 г., се спука строителният балон в Испания, довел до незапомнената рецесия и безработица от близо 30 на сто.

Опозицията обаче изтъква, че орязването на разходите е навредило на социалните програми и е разширило пропастта между бедни и богати. Отделно срещу висши ръководители на НП има обвинения в корупция.

На фона на всичко това се засили популярността на партията "Подемос". По едно време тя дори бе първа в проучванията. Явно обаче успешните в много отношения реформи на сегашното правителство наклониха везните в негова полза.

Пък и от "Подемос" издигат някои абсурдни искания. Някои хора там имат идеята да се направи референдум за премахване на монархията.

Със сигурност роля изигра и провалът на опитите на СИРИЗА да отмени икономиите в Гърция и да отхвърли наложените й от международните кредитори условия. В крайна сметка и гърците, и радикалната им левица разбраха, че това няма как да стане.