Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова нарече "доста ниско ниво дебат"  въпроса "чий е Москов" тази сутрин в бТВ. За ГЕРБ той е от квотата на Реформаторския блок, РБ съществува, има група и Москов си е от нея.

"Това, че ние с него много добре работим, не ознчава, че политическата принадлежност се е променила", поясни тя.

За прословутия анекс към коалиционното споразумение, за който се срещаха с реформаторите, тя каза, че е бил необходим, за да препотвърдят и дори надградят от ГЕРБ ангажимента си за съдебна реформа - нещо, което се подставя под съмнение.

"Затова ние декларираме, че ще го препотвърдим в един разписан допълнителен анекс. Искаме да го разпишем с всяка една от пратиите в РБ поотделно, докато те изяснават отношенията помежду си", поясни вицепремиерът.

Тя допълни, че могат да продължат и без анекса, защото министрите на ГЕРБ знаят какво правят, но това е "жест към останалите партии, за да имат те своята увереност по темата, на която много държат - че ще бъде продължена в работата на правителството  и с новия министър на правосъдието".

"За съжаление в последните 10 г. сюжетите вдясно винаги завършват с крах на някоя от партиите", каза тя и окачестви това като основен рисков фактор за стабилността.

Тя твърдо отрече ГЕРБ да мисли за предсрочни избори и нарече всички разсъждения по темата спекулации. Изказването на Местан в тази посока било нормално за лидер на опозиционна партия, но за управляващите въпросът не стои.

Тя отказа да коментира изказвания на Радан Кънев, че РБ е бил смокиновият лист, който е прикривал отношенията между нейната партия и ДПС, но се оказа, че освен Москов, и Кънев за ГЕРБ все още е част от управляващите.

"Какво значи, че е излязъл в опозиция - още е в парламентарната група, която подкрепя мнозинството. За 1 година преминаването от ролята на управляващ в ролята на опозиция не се отдаде на някои хора.

За нас той е един от тази парламентарна група, негово е решението как ще продължи отутк нататък. Заявките му към момента ще следим как ще бъдат реализирани, каза Бъчварова.

Тук й бе пуснат запис с изказването на министър-председателя Борисов, че си дава здравето, за да има стабилност.

"Каза го премиерът – България трябва да е стабилна в този размирен свят! По-важно е, че правителството трябва да работи за промените, които са толкова необходими на всички нас", обяви Бъчварова и отново изреди успехите на управляващите. - Всеки един друг мотив влиза в голяма колизия с националния интерес."

По повод записите на Владимира Янева и Румяна Ченалова, които излизат в "Биволъ", МВР-шефката заяви, че не може да коментира "нещо, което някой човек си е мислел, че можело да се случи, ама то не се е случило".

И тук обаче демонстрира единодушие с премиера, само че вместо да използва неговата конструкция за "две каки", които си говорят във фризьорски салон, даде пример, с "всички тия реплики, които се разменят на пазара, или някои мъже, които си разменят като седнат на чашка". Тя препрати топката към експертите психолзи.

На настоятелните неколкократни намеци на Антон Хекимян "като жена" да коментира, Бъчварова отговори:

"Ами очевидно това е виждането на г-жа Янева - че така се случват нещата. Аз мога да ви кажа, че така не се случват. Поне при мене."

Тя нарече останалото кампания срещу премиера и "частен сюжет, който се приписва на общото развитие, той отклонява вниманието".

На въпрос какво се случва в МВР, министърът отговори, че:

"Това, което се случва в МВР, е, че много се работи по всички линии."

Тя поясни, че всички са на поста си, а след незаконните протести на полицаи, включващи и преграждане на възлови кръстовища, няма да има уволнени, а мярка "забележка". Когато обаче проверките приключат. Тя също даде пример с полицай Ана Витанова, която "много хора не харесват", но пък е на поста си, защото има "строга система от наказания" и тя не включва да бъде отстранена от работа.

На въпрос на водещия ако лицето Хекимян прегради кръстовището, какво ще му се случи, тя каза, че по процедура първо ще бъде помолен да напусне, а после отведен със сила. Обаче защо с полицай не се е случило това, тя каза

"Когат санкционираш полицай, трябва да си сигурен във фактическата обстановка."

Не стана ясно кой не е бил сигурен, особено като се припомни, че тогава на кръстовището бяха сравнително високопоставени специалисти по фактическа обстановка като главният секретар на МВР, шефът на СДВР, на Националната полиция и т.н.

От вчера МВР изплаща обезщетенията на над 3600 служители, които са напуснали и те ще ги получат в следващите дни, стана ясно още от интервюто.