Отхвърлената вчера за втори път с монолитно мнозинство от 15 гласа (общо "против" и "въздържали се") кандидатка за шеф на САС Нели Куцкова припомни тази сутрин, че този състав на ВСС дълго е отказвал да реагира на сигналите за нередности в Софийския градски съд.

Тя отговори на въпрос на Нова тв дали този Съвет е избрал съдия Владимира Янева, която според нов запис в "Биволъ" казва: "Ако съм искала да преспя с Бойко, да съм преспала преди 5 г." Куцкова припомни, че при предишния състав дори две съдийки подадоха оставки като членове заради избора на "семейната приятелка" на Цветан Цветанов.

"Но пък настоящият многократно беше сигнализиран от колеги в СГС за нередности в управлението - настояваха за проверки, искаха да се отиде и да се види как се управлява съдт... Но точно този ВСС не обърна никакво внимание. Но точно този ВСС иска обяснение от наскоро избрания нов председател какво е свършил", напомни Куцкова небрежността спрямо едни и строгостта спрямо други.

ВИЖТЕ КАК КАЛОЯН ТОПАЛОВ СПЕШНО БЕШЕ ПРИВИКАН НА КИЛИМЧЕТО

На въпрос има ли общо изискването новият шеф Калоян Топалов да се отчете с това, че е лице на протестите, Куцкова отговори: "Това го предполагам, но никой няма да ви го каже в прав текст".

Самата Куцкова, която е такова "лице", каза, че слава Богу не е единствената.

Много съм доволна да кажа, че не съм единственото лице на съдиите в последно време. Има много лица - млади, хубави. Те показват, че съдиите желаят честно правосъдие без намеса, без политически игри и икономически далавери. Но това е само първа стъпка.

Запитана, дали се чувства наказана директно по политическа заръка след изказванията на Бойко Борисов по неин адрес, Куцкова заяви, че няма доказателства. Тя с усмивка обяви, че приятелка й казала: Ако този ВСС те беше избрал, щях да си премисля приятелството с тебе".

"Морално съм удовлетворена, че г-н Ясен Тодоров се изказа срещу моята кандидатура. Но това са жълтините.

За тези, които особено се въздържаха, и тези против, аз съм убедена, че твърде малко от тях са гласували така, просто защото смятат, че съм неподходяща за поста. По-скоро там вече някакви други сили диктуват нещата, но не мога да ги именувам, защото нямам доказателства", поясни изказването си от вчерла, че й е жал за съвета.