Руският президент Владимир Путин започна своята 11-а годишна пресконференция с отговор на въпрос променило ли се е настроението му, след като миналата година е дал две години за изход от кризата.

"Старите прогнози за изхода от кризата бяха правени въз основа на това, че барел петрол от сорта "Брент" ще струва 100 долара. На тази база изчислявахме всичко - и доходите, и разходите, и социалната сфера, и икономиката. Но още в края на 2014 г. трябваше наново да пресмятаме всичко, защото цената падна двойно - 50 долара за барел. Днес тази цифра пак е оптимистична - сега е 30 долара, нали?", отговори Путин.

Така надолу тръгнали всички показатели. БВП паднал с 3,7 на сто, инфлацията съставлявала 12,3 на сто.

Рекорден брой журналисти - 1390, са акредитирани за пресконференцията.

Говорителят Дмитрий Песков заяви преди нея, че основна тема ще бъде международната политика. Путин обаче започна с вътрешните проблеми на Русия.

Според Песков едва ли журналистите ще успеят да провокират президента. Като за капак "гласът" на Путин заяви, че ще сверява времето на пресконференция със знаменития си швейцарски часовник, с който бе заснет през лятото на сватбата си. Според Фонда за борба с корупцията на опозиционера Алексей Навални часовникът струва 620 000 долара и Песков като държавен служител няма толкова пари, че да си го купи. Песков обаче се оправда, че бил подарък от жена му.

Очаквайте подробности.