Година и половина след като журналистът и бизнесмен Петьо Блъсков обяви, че купува вестник "Труд", сделката вече е финализирана, научи Клуб Z. Блъсков, който е и главен редактор на всекидневника, съобщил за това на една от днешните планьорки на изданието. В Търговския регистър няма промени - "Труд" все още е собственост на компанията на Венелина Гочева "Нюз про България", която притежава и в "24 часа".

БЛЪСКОВ КУПУВА ТРУД

Разделянето ще стане и физически - редакцията, която от дълги години съжителства с в. "24 часа" в сградата на Полиграфическия комбинат, ще бъде преместена на ново място, вероятно на ул. "Лъчезар Станчев" №7 срещу столичния КАТ, където Блъсков има офис.

"Столове ще има за всички", казал Блъсков на редакционния екип, като поне засега отклонил слуховете, че ще прави съкращения.

Още на 18 април 2014 г. Петьо Блъсков съобщи, че е подписал предварително споразумение с Венелина Гочева за покупка на "Труд" и седмичника "Жълт Труд". Гочева, която е бивш главен редактор на в. "24 часа", е мажоритарен собственик на "Медийна група България Холдинг", издател на вестниците "Труд" и "24 часа". На 30 април 2013 г. фирмата на Венелина Гочева "Про нюз България" получи разрешение от КЗК да купи компанията, която преди това беше собственост на бизнесмените Огнян Донев и Любомир Павлов.

Слелката трябваше да бъде финализирана след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, съобщи тогава Блъсков, който в последствие стана и главен редактор на всекидневника.

Още тогава бизнесменът обяви, че собствеността ще бъде прехвърлена на сина му, който носи неговото име. Но реално подобно производство не беше открито в КЗК, показва справка в регистъра на институцията.

През последните години медийният пазар е обект на различни сделки, някои от които се случват, а други - не.

Само седмица преди Блъсков да се похвали с придобиването на "Труд" миналата година, майката на депутата от ДПС Делян Пеевски Ирина Кръстева съобщи, че продава своята вестникарска империя "Нова българска медийна група холдинг" на регистрирано в Ирландия дружество Media Maker Limited.

По една или друга причина това не се случи, въпреки че сделката получи одобрение от КЗК. Вместо това в края на август Кръстева прехвърли половината от собствеността на сина си, запазвайки за себе си останалото.

ПЕЕВСКИ ЗА ПЪРВИ ПЪТ Е СОБСТВЕНИК НА МЕДИИ. ОФИЦИАЛНО

А в началото на септември "Нова българска медийна група холдинг" купи и телевизията "Канал 3".