Софийският градски съд оправда напълно днес бившия министър на труда и социалната политика Емилия Масларова, както и всички подсъдими по делото Иван Кръстев, Венцислав Драганов, Михаил Методиев и Росен Стефанов. Решението дойде 8 г. след деянията, за които обвиняваха бившата министърка на от кабинета "Станишев".

Според прокуратурата Масларова и другите са извършили длъжностно присвояване в особено големи размери. Става въпрос за 11 млн. лева от общо 19 млн., предвидени за реконструкцията на административна сграда на министерството в Стара Загора.

Съдът измени мерките на всички подсъдими по делото от парични гаранции в подписки и определи разноските по делото, в размер на 25 000 лева, да останат за сметка на държавата.

Решението може да се протестира от прокуратурата в 7-дневен срок пред Софийския апелативен съд.

Емилия Масларова беше обвинена в присвояване на въпросните близо 11 млн., връчени й в периода 2007-2009 г. в качеството й на министър и поверени й да ги управлява.

Проблемите й с правосъдието започнаха, веднага след като се смени политическата власт - с идването на първия кабинет "Борисов" през 2009 г. Делото се точи повече от 6 г., за да стигне днес до решение на първа инстанция.

Както и по делото на Сергей Станишев, когото също защитава, адвокатът на Масларова Ина Лулчева бе остра в коментара си за работата на прокуратурата:

"Разбира се, че се поставя въпросът за загубеното време, загубените пари, разходите, които това коства на съдебната система изобщо - извън тези 25 000 лв. за експертизи. Но беше направен един опит да се криминализира една стопанска дейност, която се осъществява ежедневно.

Действително, използваха се чисто популистки похвати, като се твърдеше основно - както и за много други случаи, че видите ли, тука е осъществен един скъп ремонт, който е могъл да бъде по-евтин. И на базата на това се манипулираше и общественото мнение.

Беше поредният случай, в който липсата на доказателства за извършено престъпление се заменяше с тези непрекъснати внушения."

Тя нарече "несериозно отношение на прокуратурата към това, с което се захваща" да се обвинява министър, че присвоява пари, защото "видите ли, фирмата-изпълнител купила плочки за 15 лв., а пък можело да се купят по 5". Според юристката не е работа на министъра да знае цените на плочките, а да направи законна процедура по Закона за обществените поръчки (ЗОП).

"В цялото дело никога не е ставало дума, че министър Масларова не е спазила закона такъв, какъвто е, с всичките изисквания. Твърдеше се, че била проведена (обществената поръчка) по един ред, пък трябвало по друг... Като в тази позиция прокуратурата постъпи отново много... хм.. непрофесионално, да го наречем. Не искам да мисля друга причина. Защото административният съд с влязло в сила решение беше постановил още преди да се внесе делото, че правилно е определен видът на процедурата.

Т.е. - единственото, което би могло да се обсъжда дали е правилно или не, беше решено с влязло в сила решение още от съда, който контролира спазването на Закона за обществените поръчки."

На подсещане, че прокурорът попита никой ли не се интересува от 11-те милиона оскъпяване на ремонта, адвокатката отговори:

Прокуратурата не трябва да пита дали някой се интересува от 11 млн. или не, а когато смята, че има престъпление, да го посочи точно. Категорично не мога да споделя твърдението на прокурора, че, видите ли, присвояване няма, но може би е имало някое друго престъпление. Съдът се произнася по обвинителния акт такъв, какъвто му е даден от прокурора.

И не само, че няма задължение, но му е забранено да търси някакви други "може би престъпления", които биха могли да се намерят, ако за тях няма повдигнато обвинение. Защото тогава би престанал да бъде арбитър, а ще влезе в ролята на обвинителя.

Според Лулчева поредният опит да се стовари върху съда вина за това, че "при лошо формулирано обвинение, при обвинение за явно несъставомерни действия, според прокурора били похарчени повече пари отколкото трябва, е съвсем в поредицата и в логиката на поведение на прокуратурата при неуспехите, които има по тези дела".

"Ако има престъпление, да го бяха посочили кое е", каза Лулчева.