Петър Москов обяви, че остава министър на Реформаторския Блок и ДСБ. Просто от зам-председател на ДСБ ставал обикновен член. Това било продиктувано от желанието му да изпълни обещанието пред избирателите и да изпълни програмата си. И по собствениет му думи (пред Нова ТВ): да се борил против лошите. Но чия точно програма ще изпълнява доктор Москов? Програмата на правителството или програмата на Реформаторския блок? Имайки предвид, че Москов е обещавал на избирателите програмата на Реформаторския блок, нека прегледаме дали той през първата година я изпълнява или не.

Обещание 1: Формиране на фонд, съфинансиращ лекарствената терапия на българските граждани в пенсионна възраст.

Статус: Неизпълнено

Действия: Никакви

Обещание 2: Формиране на нов механизъм за остойностяване на труда на работещите в здравеопазването.

Статус: Някакви действия започнати, без изглед скоро да се изпълни обещанието с полезна конкретика.

Действия: Самото обещание е неясно и не обещава нищо добро. Москов засега не говори нищо за заплатите на лекарите, а предимно за финансирането на болниците. Там идеите са доста ексцентрични (меко казано). Общо взето, фокусът е „давайте повече пари да режем лентички за нови операционни”. Разбира се, добре е да има и нови операционни, но е още по-добре да се намалят болничните легла и броя на болниците и току-виж имало повече пари за заплати.

Обещание 3: Осигуряване на заплащане на еднакви здравни вноски от държавата и реалния сектор в бюджета.

Статус: Неизпълнено

Действия: Никакви

Обещание 4: Въвеждане на 2-ри доброволен стълб от конкуриращи се частни фондове, покриващ сегашните дефицити на НЗОК

Статус: Неизпълнено

Действия: Върви се точно в обратната посока, като дори формалният обществен статут на НЗОК се премахва и тя практически пада под пълен контрол на държавата, която придобива контролиращо мнозинство в борда й.

Обещание 5: Промяна на статута на НЗОК с цел превръщането й в инструмент на държавата за осигуряване на базов пакет от медицински услуги на гражданите.

Статус: Неизпълнено

Действия: Това обещание е свързано с демонополизацията на касата, като се намеква, че допълнителния пакет ще се финансира от конкуриращите се каси. В тази насока няма никакви действия.

Обещание 6: Размерът на задължителната здравна вноска, финансираща 1-я стълб на здравното осигуряване остава същата.

Статус: Нарушено

Действия: Наистина вноската остава същата, но Министерство на здравеопазването предлага нов данък (популистично наречен „вредни храни”), от който да се финансира част от дефицита на НЗОК, която от своя страна финансира здравното осигуряване.

Обещание 7: Приемане на стратегия за ефективното управление на болничната помощ чрез преструктуриране на лечебните заведения, приватизация, публично-частно партньорство и оптимизация на болничната мрежа съобразно националната здравна карта;

Статус: Неизпълнено

Действия: Лечебни заведения наистина се преструктурират, но това не става чрез приватизация и ПЧП-та, а чрез обединяването им в консорциуми. Видно от бюджет 2016, тези консорциуми ще генерират още повече администрация, разходи за заплати, бонуси, коли, секретарки и т.н., всичко на гърба на осигуряващия се човек и данъкоплатеца.

Обещание 8: Формиране на регионални здравни консорциуми и приемане на национална здравна карта със задължителен характер;

Статус: Частично изпълнено

Действия: Регионалните здравни консорциуми последно останаха доброволна възможност, но е факт, че в Бургас вече се формира такъв.

Обещание 9: Въвеждане на индивидуална електронна здравна карта

Статус: Частично изпълнено

Действия: Чака се реално започване на процедури по създаване на системата.

Обещание 10: Премахване на системата на направления в сегашния й порочен вид чрез въвеждане на индивидуален здравноосигурителен пакет за доболнична помощ

Статус: Неизпълнено

Действия: Направленията отпадат, но причината не е индивидуален здравноосигурителен пакет за доболнична помощ, което реално е дясната мярка за отваряне на сектора към повече конкуренция и персонална отговорност.

 

Изпълнени

Полуизпълнени

Неизпълнени

1

2

7

 

Видно от равносметката, трудно може да се каже, че доктор Петър Москов изпълнява програмата на РБ, която е обещавал на избирателите. Единственото изпълнено обещание е възможността болници да се обединяват на регионален принцип, което и досега си е било възможно, макар и не във вида на консорциуми пред НЗОК (просто можеха да се сливат като търговски дружества, което е дори по-добрият вариант, тъй като им намалява администрацията).

Разбира се, Москов е формално обвързан с програмата на кабинета Борисов 2 за здравеопазване. Но именно в тази си част, правителствената програма е особено разтеглива – в нея се говори почти само за анализи, повече контрол, повишаване на ефективност и т.н. пожелания, които реално не означават нищо. Тоест, могат да бъдат „изпълнени“ дори и от първокурсник по японистика, който хабер си няма от здравеопазване – нужно е само да си седи в кабинета и да повтаря по телевизията, че повишава контрола, назначава нови пазванти и хока здравните инспектори.

При положение, че Москов прави по-скоро обратното на това, което е обещавал на избирателите на Реформаторския Блок, а програмата на кабинета за здравеопазване може да се изпълни почти от всеки, идва въпросът – защо той остава министър, ако ДСБ минават в опозиция?

Вариант 1: Москов обича да е министър

Вариант 2: ДСБ не излизат от властта, целта е да се разцепи РБ и те да имат самостоятелен кандидат-президент, който иначе не би бил приет от коалицията. Не че самостоятелен кандидат на ДСБ ще вземе повече от 3-4%.

Вариант 3: ДСБ не излизат от властта, целта е сами да хванат едни скрити опозиционни 5-6% (ако не и повече), които пълзят към други партии и движения с десни послания.

Вариант 4 : Радане, Петре, кажете си, бе!