Лидерът на НБСД Корман Исмаилов заяви пред Клуб Z, че неговата партия, която е сред по-малките членове на Реформаторския блок, ще оповести във вторник своята позиция относно ставащото във формацията. Във вторник се очаква изпълнителният съвет на блока да се събере, да се обсъдят позициите на всички отделни партии по повод оставката на Христо Иванов и провала на промените в конституцията и да излезе с единно решение.

"Ще говоря във вторник. Към момента има много неясноти. В партията има различни мнения", лаконично коментира Исмаилов.

Той отказа да отговори дали ако все пак НБСД излезе в опозиция подобно на ДСБ, тя ще изтегли и своите представители от властта. Партията на Исмаилов има областен управител на София и няколко зам.-министри. 

До момента при подобни противоречия в РБ по различни казуси НБСД обикновено е било на страната на ДСБ. Дали обаче и сега ще бъде така, все още не е съвсем сигурно.

Другата по-малка партия в блока - БЗНС също все още не е оповестила своята позиция. В петък лидерът на БЗНС Николай Ненчев, който е и военен министър, отказваше да отговаря на въпроса по време на парламентарния конктрол. В последния момент обаче участието му в контрола дори бе отменено, очевидно за да избегне срещата с журналисти в кулоарите на парламента.