"Не ми се прави трето служебно правителство, така че много се надявам тази крехка, но все пак постигната стабилност в България да продължи", заяви днес президентът Росен Плевнелиев по Дарик радио.

Двата досегашни служебни кабинета при Плевнелиев са на Марин Райков (2013) и Георги Близнашки (2014).

Попитан дали ще сезира Конституционния съд за промените, с които по думите му се плаща с независимостта на съда, държавният глава заяви, че винаги е налагал вето или е сезирал КС с ясни аргументи.

"Това, което към момента имаме като конституционни промени, като заявка, минала на второ четене, е една малка стъпка напред, но не е голямата реформа, която очакваме и не е дълбоката промяна, на която се надявахме. От тази гледна точка не можем да очакваме държавният глава да сезира КС, но гражданите могат да очакват да продължавам да работя денонощно, за да можем да направим и следващите още по-решителни крачки напред", каза президентът.

Според него това означава държавният глава да ползва своето право на промяна и иницииране на промяна в Конституцията на един следващ етап. Плевнелиев посочи, че преди това трябва да се види дали и по какъв начин дадената заявка ще бъде финализирана.

За дума на 2015 г. президентът определи "тревога".

"Тревога от рекордния брой кризи по света - бежанска, терористична, икономическа, дългова, украинска, кризи в Близкия изток и Северна Африка. Тревога от относително крехката стабилност, постигната в България, тревога от това дали реформите ще се случат, така че да се получи ефект, който да бъде усетен от народа - да види прогрес, справедливост, перспектива", каза българският президент.