НИЯ КАРАДЖОВА

От Нова година българските студенти ще могат да кандидатстват и за кредити, с които ще учат магистратури във Великобритания. Преди месец британското правителство е приело окончателно промени, с които на студенти от ЕС се полагат до 10 000 паунда кредит, за да запишат магистърска степен. До момента със заем там можеха да учат само бакалаврите.

Условието да кандидатстваш за този кредит е да си гражданин на ЕС, да си прекарал последните 3 години в страна от ЕС, да си до 60 години и да не си завършвал друга магистратура. В близко бъдеще обаче може би ще се разреши и на хора, които вече имат магистърска степен, да кандидатстват за заеми.

Консултантите от проект „Световно образование“ съветват, ако искате да учите на Острова през септември, да кандидатствате до май, за да има време компанията, която отпуска студентски заеми, да обработи кандидатурата ви. В противен случай може да има известно забавяне на одобрението и съответно на парите, които се превеждат директно на университета. Заемът започва да се връща едва когато човек се дипломира и достигне определен доход. За Острова в момента той е фиксиран на 21 000 паунда. Все още се очаква да бъдат определени праговете за хора, които след дипломирането си започнат работа в други държави.

Очаква се новата възможност да привлече отличниците и сред студентите ни, както сега привлича гимназистите с високи дипломи. До момента част от тях нямаха финансова възможност на учат в Англия или избираха по-евтини магистратури, които могат да си позволят. Сега пред тях ще се отвори възможността да получат втората степен от висшето си образование в топ университети като Оксфорд и Кеймбридж, където таксите са по-високи. Изискването за ниво на английски език обаче в магистърска степен е по-високо, гледа се и академичната справка с броя часове по различните дисциплини. В някои от случаите може да се окаже, че студентът има нужда от допълнителен курс преди записването на магистратурата, за да достигне исканото от британския университет ниво.