БЕРЛИН – Небивал скандал за корупция при закупуването на бронирани автомобили тресе Федералното министерство на вътрешните работи, съобщи сп. “Фокус”.

Начело на ведомството е християндемократът Томас де Мезиер.

Става въпрос за закупуването на 120 бронирани автомобила на обща стойност 46 милиона евро за нуждите на правителството, спецслужбите и герамнски висши дипломати в конфликти държави.

Позовавайки се на източник от прокуратурата, “Фокус” твърди, че в аферата е замесен висш служител на вътрешното министерство, срещу когото вече се води следствие. Подозрението е, че срещу солиден подкуп чиновникът е направил поръчката при специализирана фирма за брониране на лимузини с централа в Ройтлинген, федерална провинция Баден-Вюртемберг.

Цитирана е наблюдаващата случая прокурорка Моника Фолкхаузен, че са били повдигнати обвинения в корупция и срещу изпълнителния директор на фирмата, както и срещу двама собственици на фирми доставчици.

Висшият служител на федералното МВР завеждал службата за доставки на съоръжения и материали за нуждите на министерството. Точно той бил натоварен с покупката на бронираните автомобили с допълнителна специална защита за членове на правителството, за използване при посрещането на чужди държавни и правителствени ръководители и за германските дипломати, работещи в рискови държави, като Ирак и Афганистан. Такива коли се използват и от командосите от спецподелението GSG 9, които са специално обучени за борба с терористи.

Собстевно журналистическо разследване на “Фокус” разкрило, че при аферата с подкупи става дума за цена на специално брониран автомобил от 300 000 до 500 000 евро бройката. Прокурорката Фолкхаузен обаче отказала да съобщи колко точно е бил размерът на подкупа.

Изданието твърди, че фирмата доставчик е получила поръчка за 120 специално бронирани лимузини на обща стойност от 46 милиона евро. 

На 2 декември прокурори и полицаи за извършили обиск на службата на МВР за доставки на съоръжения и материали, която се намира в Бон. Прокурорката Фолкхаузен е потвърдила за “Фокус” обиска, както и че са били иззети електронни носители на информация и други веществени доказателства. Обиск е бил извършен също както в офиса, така и в дома на шефа на фирмата доставчик от Ройтлинген.

Опитен служител на Федералната криминална служба и член на екипа, гарантиращ сигурност на висши политици и високопоставени чужди гости, заявява за “Фокус”:

“Би било ужасно, ако заради плащане на подкупи получим автомобили, които са с по-лошо качество от тези на конкуренцията.”

От федералното министерство на вътрешните работи засега отказват всякакъв коментар.