Руският олигарх Михаил Ходорковски бе обвинен днес задочно в организирането на две убийства, предаде ТАСС.

Той ще бъде съвсем скоро обявен за издирване.

Обвиненията биха повдигнати, след като днес Ходорковски не се яви по призовка по дело за убийството на Владимир Петухов - кмета на град Нефтеюганск. Олигархът живее в Швейцария и вчера заяви, че няма намерение да се връща в родината си.

Той бе призован да се яви в Следствения комитет на Руската федерация (СКПФ) днес заради възобновяването на делото за убийството на Владимир Петухов през 1998 г. Кметът на Нефтеюганск бе застрелян заедно с телохранителя си Вячеслав Кокошкин.

Според следствието убийството на Петухов било поръчано от Ходорковски на Леонид Невзлин и Алексей Пичугин - и двамата сътрудници на принадлежащата му по онова време петролна компания ЮКОС. Градоначалникът обвиняваше олигарха в укриване на данъци.

Ходорковски също така е обвинен, че поръчал на хората си да ликвидират бизнесмена Евгений Рибин. Той съдеше ЮКОС за незаконна дейност, причинила щети на неговата компания "Ийст петролеум".

Като собственик на ЮКОС Михаил Ходорковски финансираше политически противници на президента Владимир Путин. Той бе арестуван при зрелищна акция в частния си самолет през есента на 2003 г. Осъден бе на 9 години затвор, след като бе признат за виновен по няколко обвинения - укриване на данъци, фалшифициране на документи, злоупотреба с доверие, разхищаване на средства чрез мошеничество, неизпълнение на съдебни решения и други.

През 2010 г., докато изтърпяваше наказанието с, Ходорковски получи втора присъда. Тя бе 14 г. затвор и бе издадена за кражба на акции и пране на пари.

Западът обяви Ходорковски за личния затворник на Путин, а делото срещу него – за политическа разправа.

На 19 декември 2013 г. руският президент съобщи, че е получил от олигарха молба за помилване. Ходорковски бе освободен същия ден и веднага отлетя за Германия. През пролетта на 2014 г. той получи разрешение за постоянно пребиваване в Швейцария.

Вчера пък Генералната прокуратура на Русия обвини Ходорковски в екстремистко поведение и заплаши с процесуална проверка. Причина бе негово изказване, че в Русия предстои мирна революция. Прокуратурата обаче смята, че тези думи съдържат признаци на публични призиви къв насилствена смяна на основите на конституционния строй. Генерален прокурор е Юрий Чайка, смятан за изпълнител на поръчките на Путин срещу противниците му. Именно Чайка бе правосъден министър през 2003 г., когато Ходорковски бе арестуван.