Интерпол обяви за издирване с червена бюлетина руския гражданин Анатолик Землянка, известен още като Джихади Толик, предаде Нюз.Ру.

Той е палач на "Даеш" ("Ислямска държава"). Руснакът бе разпознат на видеозапис от екзекуция, извършена от терористите. Той екзекутира сънародника си Магомед Хамсиев, обвинен, че е шпионин на Москва.

Землянка е 28-годишен, родом от град Ноябрск в Тюменска област. Родното му място е наречено на ноември - месеца, в който се чества Октомврийската революция. Разликата е заради преминаването от юлианския към грегорианския календар, след което някогашният 25 октомври днес е 7 ноември.

Червената бюлетина на Интерпол

Толик е обявен за издирване то искане на Русия. Той трябва да излежи присъда за участие в нелегално въоръжено формирование и трябва веднага да бъде задържан, където и да се намира.

Един от познатите му разказва, че преди да замине за Сирия, той попаднал под влиянието на уахабитите в Ноябрск и разпространявал екстремистка литература.

Треньорът на Землянка по бокс твърди, че въпреки здравото телосложение, той не е имал спортен потенциал. Използвали го само като спаринг партньор и момче за биене.

Същевременно "финансовият министър" Абу Салах и още двама висши лидери на "Даеш" бяха убити при въздушни удари на оглавяваната от САЩ западна коалиция, съобщиха военни от Пентагона, цитирани от АФП.

Единият от ликвидираните ръководители отговарял за координацията на предаването на информации, хора и оръжия. Другият отговарял за изнудването и събирането на данъци от местното население.