Петър Томов

Наш кореспондент

Тампа, Флорида - Президентът Барак Обама проигра всички свои шансове да започне истинска война срещу Даеш и Ирак не вярва повече, че САЩ могат да сторят нещо, което да преобърне хода на събитията. Багдад все повече се отдалечава като съюзник на Вашингтон и е на път да поиска прекратяване на военното споразумение между двете страни. „След като през 2011 г Пентагонът изтегли войските си от Ирак и създаде териториален вакум, запълнен от джихадистите, обикновените иракчани подозират американците, че заговорничат с ислямските екстремисти, за да поставят под свой контрол Близкия изток и неговия петрол“, пише „Вашингтон пост“. Подобно заключение в един от най-авторитетните вестници в САЩ до неотдавна би било прието на нож от Белия дом. Пресслужбата на президента Обама обаче тези дни е прекалено заета да отвръща на нападките, които се сипят всички посоки, в това число и от влиятелни кръгове в Демократическата партия. Бившият сенатор демократ и кандидат за вицепрезидент Джо Либерман разкритикува пасивната политика на държавни глава и го обвини, че е създал „опасен вакум в целия свят“. Барак Обама продължава да губи авторитета си във време, което кара довчерашните му партийни съюзници да го изоставят. Тези дни президентът обяви, че ще поиска по-големи военни пълномощия, за да изпрати войски срещу Даеш. Републиканците, които доскоро настояваха за това, не искат и да чуят за нова война в Ирак, а още по-малко в Сирия. Демократите са на същите позиции и Обама се озовава в омагьосан кръг.

Вчера в Комсията по въоръжените сили към Сената на САЩ започнаха слушания, които са предизвикани от фиаското във действията или по-скоро имитирането на война срещу Даеш. Преди 15 месеца Обама охарактеризира халифата на джихадистите като „квартална банда“ и заяви, че армията им ще бъде „обезсилена“ и „унищожена“. Ключовите градове като Мосул в Ирак и Рака в Сирия обаче остават под контрола на ислямските черноризци. Месеци след тези хвалби, Обама декларира, че Йемен е „образец за антитерористичните успехи на САЩ“. Малко след това местни крила на „Ал Кайда“ и „Мюсюлмански братя“ атакуваха столицата Сана и посолството на САЩ трябваше да се евакуира с военни самолети и под защитата на специалните части. В ръцете на ислямситите поаднаха оръжия за стотици милиони долари, включително хеликоптери и стражеви катери.

През последните три месеца законодателите в САЩ започнаха да задават въпроси около цялостната стратегия (каквато изглежда няма). Как стана така, че Пентагонът напомпа над 400 милиона долара, за да „обучи и въоръжи“ хиляди бойци от т.нар умерена сирийска съпротива, а накрая се оказа, че парите са потънали неизвестно къде, а тренирани и въоръжени са били само 4 опозиционери, а значителна част от оръжията и парите са се озовали в „халифата“? Нима Обама трябваше да вярва на докладите за „позитивното развитие на близкоизточния фронт“, угоднически подправени от Централното командване на САЩ в Тампа, Флорида, когато ЦРУ, а и пресата, биеха тревога че Даеш печели нови територии? Слушанията на Капитолийския хълм ще бъдат предавани по телевизионния канал „Си-спен“ и най-вероятно ще предизвикат буря от недоволство у гласоподавателите.

Пропагандната машина на Даеш в сряда разпространи снимки на модерни и разрушителни оръжейни системи, за които се твърди, че са използвани въс войната на терористите в Ирак и Сирия, съобщи сайтът „Тиипарти“. Сред тях са тежки танкове М1 „Ейбрамс“, произведени в САЩ. Джихадистите демонстрираха военната си мощ в тази Пи Ар кампания, но пропуснаха да съобщят, че тя стои паркирана някъде безполезно, защото тя е лесна мишена за бойните самолети на Русия, САЩ, Великобритания и Франция. В страницата „Терормонитър“ в Туитър се посочва се, че снимките и видеото са направени на пистата на военното летище Деир Езор в Сирия. Повечето оръжия, които се използват от Даеш са доставени от САЩ, Великобритания. Русия и Франция, разкрива нов доклад. Според документа арсеналът на ислямистите е много пъстър. За автомата „Калашников“ например може да се учи цялата история на производство. Присъстват модели от 1947 г насам, а най-старото оръжие са английски карабини от времето на колониалните войни.

Вестник „Дейли мирър“ критично отбеляза, че след като Великобритания се присъедини наскоро към страните, нанасящи въздушни удари срещу Даеш, „кабинетът може да бъде обвинен, че сам е посял семената на конфликта“.

Според доклад на организацията „Амнести интернешънъл“ по-голямата част от оръжията на джихадистите са доставени от западните държави, които сега се опитват да ги унищожат с бомби ракети от въздуха.

Междувременно журналистът от „Дейли телеграф“ Дейвид Блеър писа, че сирийският диктатор Башар Аасад стои в дъното на създаването и напредъка на Даеш. Блеътр посочва, че през 2011 и 2012 г. По време на ранния стадии на въстанието срещу Аасад, той е освободил от затвора много ислямисти. Фактите показват, че някои от тях след това са станали полеви командири на терористичната организация. След това Даеш е завзела петролни кладенци в Източна Сирия и е започнала да продава нефт на режима в Багдад. Така на практика сирийският диктатор е финансирал Даеш, която разполага с 2 милиарда долара и продължава да набира наемници от цял свят. Топлата връзка между терористичната армия на Абу Бакр ал Багдади и Башар Аасад бе потвърдена и от държавният секретар на САЩ Джон Кери. По време на конференцията за борба с ислямския тероризъм във Виена той заяви, че спецслужбите на САЩ разполагат с документи, които доказват, че Дамаск има таен пакт с Даеш. Целта на Аасад е да постави между чука и наковалнята бунтовниците от Нова сирийска армия и другите опозиционни сили. През начлаото на въздушната си кампания Руските бойни самолети нанасяха удари предимно по враговете на Асад, но не срещу дхихадистите. По този начин, разкрива сайтът „Нешънъл интерест“, военните на Путин са помогнали на терористите да консолидират силите и да си върнат някои населени места.

Отсъствието на ясна стратегия у всички големи играчи в близкоизточния конфликт продължава да помпа хаос и разрушения в района. Богатите на нефт страни винаги са били привлекателна стръв за великите сили. Никога досега обаче Близкият изток не е бил в ситуация, за която може да се каже, че лошото минало е за предпочитане пред ужасното бъдеще. Печалното заключение от всичко това, е че в тази част на света се води война заради самата война, която никой не знае кога и как ще свърши.