Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Средно по 100 000 лв. отписва една малка до средна българска фирма годишно заради несъбрани задължения от контрагенти. Това показва проучване на компанията за събиране на дългове "EOS Матрикс", проведено сред 303 компании с годишен оборот между 4 млн. лв. и 20 млн. лв. и персонал до 50 човека. "EOS Матрикс" е част от германската финансова група EOS Group, която има годишни приходи от над 515 млн. евро.

Според шефа на "EOS Матрикс" Райна Миткова-Тодорова българският бизнес е твърде толерантен по отношение на своите вземания. Изследването показва, че средният срок отложено плащане е 38 дни след падежа. Но след това минават още 5 месеца докато фирмата не признае вземането като трудно събираемо и не тръгне да го търси по съдебен ред или чрез колекторска фирма.

Практиката показва, че колкото по-рано се пристъпи към събиране на задълженията, толкова по-голяма е вероятността те да бъдат получени. Например, ако към това се пристъпи в срок до 2-3 месеца след датата на падежа, има 100% вероятност те да бъдат събрани.

Според попадналите в изследването компании всяка фирма има средно 20 клиенти, които бавят плащанията си. А средният размер на забавено плащане е около 84 000 лева. Около 6% от забавените вземания не се връщат никога на фирмите.

Българските компании, които работят на външни пазари, посочват Гърция, Италия и Румъния като държавите, където бавят най-много плащанията по извършени доставки.

Над половината от фирмите, които имат несъбрани вземания, прибягват до съда. Обикновено разходите по едно дело са около 5000 лв., като реално пари се получават следно след 16,7 месеца.

Само 13% от фирмите търсят услугите на колекторски агенции, въпреки че при тях предварително не се плаща нищо, а получаването на парите е средно след 7,4 месеца. Компаниите получават процент от възстановените вземания за своята работа. Според практиката на "EOS Матрикс" при задължения, непотърсени повече от година, в зависимост от размера им таксата е между 8 и 20 на сто от възстановената сума.

Ключови думи

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.