"Цените на петрола не ни радват. Можем да смятаме, че сега те са в най-ниската си точка за последните 20 години", призна днес руският премиер Дмитрий Медведев.

Той даде традиционното си интервю в края на годината пред 5 телевизионни канала.

Правителството в Москва обаче има план В и дори план С в случай на неблагоприятна петролна конюнктура, увери Медведев, без обаче да даде подробности. Но каза, че кабинетът бил готов да приеме необходимите мерки в случай на "най-негативни" сценарии.

Макар ситуацията с петрола в Русия сега сда се е стабилизирала, рублата продължава да плава в замисимост от цените на петрола, допълни премиерът. Но така никой не можел да диктува на руската валута каква да бъде.

Руската икономика може спокойно да се развива без помощ отвън. Тя доказала своята самодостатъчност. Не всяка икономика била самодостатъчна.

И все пак руснаците живеят по-зле, отколкото биха искали да живеят, призна още Медведев.

От думите му стана ясно, че засега не се планира въвеждането на прогресивен данък. Руският министър-председател припомни, че в резултат на въвеждането на сегашната данъчна система (плосък налог от 13 на сто) през 2000 г. в страната на практика било прекратено изплащането на "сиви" заплати.

"Всички данъци се плащат, имам предвид данък общ доход. По-изгодно е да се плаща, отколкото да не се плаща. За какво тогава да колим кокошката, която така ни снася напълно златни яйца?", попита риторично Дмитрий Медведев.

Единствената политическа тема в разговора бе за анексирания полуостров Крим. Медведев заяви, че полуостровът вече е интегриран в правното и икономическото пространство на Русия. Той нарече геноцид организираната от украински активисти енергийна блокада на Крим.