Безотговорното отношение на гражданите към предписаното им лечение съвсем скоро ще има последствия. Ако случайно ви хрумне да замените антибиотика от рецептата с нещо по-безобидно, но след седмица се върнете при лекуващия лекар с пневмония, например, всички допълнителни прегледи и изследвания, включително рентгеновите снимки, ще бъдат изцяло за ваша сметка. По същия начин ще се плаща при поставяне на повторна диагноза или смяна на предписана веднъж терапия. 

Новите правила ще влязат в сила от 1 април догодина, но вече са факт с текстовете на изготвената от Министерство на здравеопазването Наредба за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Документът бе официално подписан късно снощи от здравния министър д-р Петър Москов и разделя здравните услуги в два пакета - основен и допълнителен, като определя кои от тях да бъдат напълно безплатни за гражданите и за кои да се доплаща. Предстои обнародването му в "Държавен вестник".

Любопитно е, че нормативът не коментира хипотезите за сгрешено лечение по вина на лекуващия лекар, в това число и всички неправилно извършени диагностични и лабораторни изследвания. За сметка на това промените са в пълен унисон с последното твърдение на премиера Бойко Борисов, че който не се грижи за собственото си здраве, ще си плаща сам лечението. Здравният министър д-р Петър Москов също не веднъж е обяснявал, че пациентите трябва да са по-отговорни към назначената им терапия, а не да се лекуват в болница, защото не са си пили хапчетата. 

Иначе по силата на новите текстове здравната каса ще обслужва 265 клинични пътеки в болничната помощ (198 от които напълно безплатни), 38 амбулаторни процедури (част от които ще се извършват в поликлиниките) и 4 клинични процедури за интензивни грижи и диализа при остри състояния. Освен това ще се покрива напълно комплексното лечение (т.е. всеки етап от терапията) на всички онкоболести, солидни тумори, злокачествени заболявания на кръвта и рядкото генетично заболяване в детска възраст муковисцидоза.   

ПРЕГЛЕДИ С ПАРИ 

Според разписаните разпоредби почти всички усложнения, настъпили след проведено лечение без резултат, както и уточняването на диагнози, които не се повлияват от медикаменти, ще бъдат част от допълнителния здравен пакет и няма да се заплащат с публични средства. С други думи, ще се отлагат във времето (но не повече от два месеца) и ще бъдат изцяло за сметка на пациентите. 

Така например, уточняването на терапията за доказани заболявания на щитовидната жлеза при пациенти, които се лекуват без резултат в извънболничната помощ, няма да се плащат от здравната каса. По преценка на ендокринолога всички дейности, необходими за диагностиката на неуточнена възлеста гуша, например, ще се поемат от пациента. Същото ще важи и за хората с вродена надбъбречна хиперплазия, които се подготвят за операция, и за болните от хипогонадизъм (дефект в репродуктивната система - б.а.). Платено ще е и установяването на причините за хромозомни аномалии, стерилитет при мъжете и степента на хормоналния дисбаланс, виновен за нарушенията в менструалния цикъл и функциите на яйчниците при жените.  

Ендоскопският преглед на стомашно-чревния тракт при хора, които не се влошават бързо, също няма да е част от безплатните дейности за определяне на заболяванията в тази област. Хората не само ще чакат, но и ще си плащат, ако специалистът по гастроентерология е изчерпал своите диагностични възможности (включително поставените лимити за брой направления).  

По същия начин ще се плаща за всички интервенции при вторична глаукома и катаракта, които не са се повлияли от консервативно или лазерно лечение (включително патологичната, диабетната и ендокринната катаракта, и тази, предизвикана от лекарствени средства). В същата група са и операциите при кисти на ретината, аномалии на клепачите и възстановяване на проходимостта на слъзните канали. 

За сметка на пациентите ще бъдат също диагностиката и малките операции при затруднено нощно дишане, сънна апнея, продължителна постоянна хрема, рецидивиращи остри отити, стичане на гноен секрет от носа, повтарящи се остри бронхити и възпаления на горните дихателни пътища, често кръвотечение от носа, силна лицева болка, заболявания на слюнчените жлези, различни кисти на кожата в областта на главата и шията, заедно с пластичните корекции в същата област по медицински показания.  

ДОПЛАЩАНЕ В БОЛНИЦАТА 

От всички клинични пътеки, покривани с публични средства, 122 фигурират едновременно и в основния и в допълнителния пакет на здравната каса. Става въпрос за състояния и диагнози, които по преценка на лекуващия лекар ще могат да се отлагат за следващ период - например, всички планови операции и медицински процедури. За целта пациентите ще бъдат включвани в листи на чакащи, а ако не желаят лечението им да се бави, ще трябва да го заплащат сами.  

Така например, хората с полиневропатия, силни болки и периферни парези на крайниците, ще бъдат моментално хоспитализирани и лекувани. Последващото диагностично уточняване и предписване на терапия при болкови синдроми и хронични болести на черепно-мозъчните нерви, които не се повлияват от медакаменти обаче, ще са предмет на допълнителния здравен пакет. По същия начин ще се процедира при нужда от терапевтични курсове и рехабилитация на хора с невромускулни заболявания, както и при контрол на лечението на пациенти с фенилкетонурия и хиперамониемия.  

В допълния пакет попадат също здравните грижи и експертизата при уточняване на епилепсия, когато се налага спиране на терапията под лекарски контрол. Тук е и планиранато лечение на пациенти с невромускулни заболявания. 

Не са част от основния пакет само три клинични пътеки - лечението при изпускане на урина, гинекологичните операции с робота "Да Винчи" и хирургичните интервенции за затваряне на стома (изкуствено създаден отвор между два кухи органа или между кух орган и повърхността на тялото - б.а.). Всички предгледи, консултации, изследвания и медицински процедури, заедно със здравните грижи и рехабилитацията, ще бъде планови и няма да се поемат от здравната каса.   

ОПЕРАЦИЯ В ПОЛИКЛИНИКАТА

Една от основните промени, които предстоят, е че по-леките операции и медицински процедури вече ще могат да се извършват в поликлиниките и медицинските центрове. За спукано тъпанче, например, вече няма да се лежи в болница, защото дейността ще се отчита като амбулаторна. По същия начин ще се извършват изследванията с PET и SPECT скенер, тестовете при хематологични заболявания, редица хирургични дейности (в това число биопсииартроскопски процедури и напасване на протези), малки операции на крайници, уши, нос и гърло, очни интервенции (включително за катаракта и глаукома) и част от хемодиализата. 

Все пак, ако докторът прецени, че съществува риск от влошаване на състоянието, ще има право да изпраща пациента в болница. Наблюдението му там ще продължава не повече от 48 часа, за да се елиминират евентуални усложнения. По същия начин клиничните пътеки, които изискват поне 3 дни болничен престой, ще могат да се приключват предсрочно за минимум 12 часа, но само при положение, че екипът е изпълнил всички необходими процедури, а състоянието на пациента е овладяно. Лекуващият лекар обаче ще носи персонална отговорност, защото ще слага подписа си под писмена оценка, в която ще гарантира, че изписването на болния не носи риск от влошаване на здравословното му състояние.