Държавите от Еврозоната ще отпуснат мостов заем от 55 милиарда евро на фонд за оздравяване на банки в несъстоятелност, решиха днес финансовите им министри.

Фондът е основен елемент от втория стълб на банковия съюз – единния механизъм за решаване на банкови кризи. Средствата в него ще се съберат от вноски на банките през идните осем години.

Заемът ще поддържа фонда в готовност през това време. Неговото предназначение е, цената на евентуални банкови фалити да не пада върху европейския данъкоплатец.

Вноските във фонда са мутуализирани, т.е. той е един за всички страни в банковия съюз и може да послужи за оздравяването на която и да е банка в неговите рамки, независимо в коя държава-членка се намира тя.

Парите във фонда могат да се използват като последно средство, само ако акционерите и кредиторите на банката не успеят сами да покрият загубите ѝ.

Първият стълб на банковия съюз е единният механизъм за надзор, осъществяван от Европейската централна банка. Министрите днес заявиха, че „през 2016 година ще разсъждават по-нататък по мерки, необходими, за да бъде задълбочен още банковият съюз“.

Това е отпратка към неговия трети стълб предложен от Европейската комисия – единна схема за гарантиране на влоговете, в която да се слеят сегашните национални схеми.

По този проект в Еврозоната още няма единодушие поради политическата трудност с парите на спестителите от една страна да бъдат гарантирани влоговете в други.