Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Ако Реформаторският блок бъде призован да излезе в опозиция, остава празно място, което ДПС евентуално с удоволствие ще заеме".

Това заяви пред БНТ социоложката от "Алфа Рисърч" Геновева Петрова. Според нея съдебната реформа е само една от промените, с които правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок се е ангажирало. Запазването на управленската формула не трябвало да се обвързва единствено с успеха или неуспеха в тази сфера.

„Депутатите, които внасят промени в Конституцията, различни от приетото с т.нар. исторически консенсус на първо четене през лятото, дължат обяснения на обществото защо се отмятат от този консенсус и защо смятат, че предложенията им са по-добрият вариант”, каза още Петрова.

Тя попита защо не чува от вносителите на новите поправки и редакции защо смятат, че това е по-добрият вариант и дали това значи, че се отмятат от националния консенсус.

„Те дължат тези отговори на обществото, а не само на партньорите си в управлението", каза Петрова.

Димитър Ганев от "Галъп интернешънъл" потвърди, че в последните седмици „наблюдаваме погребване на историческия консенсус”, което се виждало от редакциите, направени в комисията за ремонт на Конституцията миналата седмица. Според него почти няма вариант, в който да минат текстовете, приети на първо четене с гласовете на ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, АБВ и ДПС.

Съществували обаче два варианта - евентуален нов "исторически компромис" на база на новите текстове или никакъв компромис, което обаче означава ДСБ, начело с лидера си Радан Кънев, да излезе в опозиция, а правосъдният министър Христо Иванов  да подаде оставка.

И според двамата социолози това вероятно ще доведе до спиране на съдебната реформа, макар да съществува и варинт за други промени в законодателството, които до позволят все пак тя да стартира.  Евентуалното напускане на ДСБ или оставката на Иванов обаче не означавали, че кабинетът е застрашен и се налагат предсрочни парламентарни избори.

Ключови думи

Коментари

дебелян пеевский

Какво лошо има в това? Герберастията играе с глиганите не от вчера, време е да се види открито и тогава на следващите избори всеки да си прави сметката дали да гласува за рапонестия мафиот или да го прати на лечение при бай Ставри, както му се полага.

Що ще тази запетайка пред сказуемото? В подзаглавието!

Бостан за 100 години!

И в Опозиция, РБ ще гони реформите с помощта на ЕС и другите демократични страни.

дебелян пеевский

Тоз, който чака на "другите демократични страни" да му оправят държавата, накрая яде джихад.

Нетърпелив стана Путя. Ходорковски, българското правителство -- навсякъде една нервна припряност.

Верно мислите хората за идиоти

Радев

Да се хванем ли на бас, че пасмината, наречена РБ ще си наляга парцалите и ще подвива опашка, дори и да се приеме закон, с който Цацаров остава до живот главен прокурор? Тези жалки човечета са наясно, че при нови избори ще видят отново власт през крив макарон. Същото важи и за трупата на Валерката Симеонов и гоцевото АБВ. Слушах днес генерал Наско, известен още и като "Вижте,.." да мънка за някакви библиотекарски сараи и пр. глупости, които уж клатели съдебната реформа, а не смее да гъкне, че Тиквоча буквално се изгаври с министър Христо Иванов по "Панорама", обвинявайки го в несъществуващи прегрешения.

Ако няма съдебна и антикорупционна реформа ще стане като в Русия. Децата на Гл.прокурор ще са милиардери /а той ще има само 2 апартамента/ И всички прокурори, съдии и началници ще имат имения и вили на южни острови....

Никой да не си въобразява, че правителството ще прокопса с друг правосъден министър!

Супер

Нека да влезе ДПС, тогава ще свалим с камъни бостана и ще ги спукаме от бой пред НС.

дебелян пеевский

Вервай си, полицаите са верни кучета на властта. Ако ще спукат някой от бой, това са стотината, които ще излязат на площада. А Генов и Павлов от Протестна мрежа ще обикалят отстрани и ще снимат как ги бият.

Супер

Верни кучета на властта, но това не им помогна през 1997. А сега ще ядат далеч повече лубут.

дебелян пеевский

Забрави 1997, тогава три милиона, които отдавна са забравили България още живееха тука.

тука е така

Крайно време е да оставите ГЕРБ видимо да си управляват с ДПС и кьоравите гласуващи за тях да го видят!!!!!После гледайте колко ще издържат не повече от 1г и партията пада до НДСВ ниво!

Деян

ГЕРБ в задушаващата прегръдка на ДПС! Дай Боже да се случи. Така ще се отървем и от двете партии много по-бързо, отколкото сме очаквали.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.