Един от най-популярните световни таблоиди – американският „Ню Йорк Пост“, публикува статия със заглавие „Трябваше да слушаме тази сляпа българска старица за ИДИЛ“. Както се досещате, става дума за пророчицата от Петрич, популярна като Баба Ванга. В сайта на вестника публикацията за Ванга е най-четената сред всички останали истории.

Сляп мистик, за когото се твърди, че е предвидила 11 септември, цунамито от 26 декември 2004 година, разливът в атомната централа във Фукушима и раждането на ИДИЛ, също така е направила злокобни предсказания за 2016 година и занапред.

Родената в България пророчица Баба Ванга, която почина на 85 години през 1996, била известна като „Нострадамус на Балканите“ заради близо 85-процентния успех на предсказанията и е почитана в Русия и Европа като свръхестествена светица“, започва статията в „Ню Йорк Пост“.

Обаче американският таблоид не е единствен. Британският му „събрат“ „Мирър“ публикува същата история. Дословно. И тя започва по вече описания начин, и в нея следват познатите за българския читател думи на Ванга за „голямата вълна“, с които трябва да е предсказала земетресението, последвано от цунами през 2004 г., когато бяха залети бреговете на Югоизточна Азия. Споменаването за „голяма война с мюсюлманите“ се интерпретират като предсказание за терористичните актове и появата на т.нар. Ислямска държава.

Изданието пише още, че според Ванга, Европа ще „престане да я има“ до края на следващата година. Изредени са всички актуални политически събития, които могат да отговарят на подобно предсказание.

Как Ванга изобщо стигна в Ню Йорк и Лондон?

Подобни публикации са всекидневие в жълтите медии в България, Русия и някои балкански държави. Най-тиражните световни таблоиди обаче също опряха да историите за Ванга, които по правило се продават добре.

Статията в „Ню Йорк Пост“ и „Мирър“ е препубликувана от австралийския новинарски сайт news.com.au, който е първоизточник на английската версия на историята. А тя е твърде подробна – пише за детството на Ванга, за това как е ослепяла, кога е получила първите видения, за последвалите отношения с върхушката на БКП и т.н.

Има и дълъг списък със сбъднали се предсказания – глобалното затопляне, цунамито, 11 септември, потъването на подводницата „Курск“, избирането на Барак Обама за президент на САЩ. Изданията дори "предупреждават" читателите си за:

2016: Мюсюлманите ще завладеят Европа

2023: Орбитата на Земята ще се промени (каквото и да означава това)

2025: Населението на Европа ще достигне 0 (нула)

2033: Нивото на водата ще се повиши, заради разтопените ледници

2043, 2066...

2076: Комунизмът ще се върне в Европа

2084, 2100, 2130, 2170, 2187, 2201, 2262 и т.н., и т.н., годините продължават да вървят.

Последното публикувано „предсказание“ е за 3797 година:

По това време всичко на Земята ще умре.

И както се казва често на шега в социалните мрежи: SI4KI 6E OMREM1.

И все пак, откъде е всичко това?

Австралийският сайт не крие източника си – това е турският блог „Истанбул Истанбул олеле“, поддържан от млад мъж, който се представя за Болат.

Той е публикувал подробен текст за Баба Ванга още на 15 май тази година. Малко повече от половин година по-късно някой с познания по турски език в Австралия е попаднал на публикацията, решил да сподели историята със своите читатели на английски език, добавил е нещичко от гугъл, после „сензацията“ е прекосила Тихия океан и е стигнала до Америка.

А като добавиш малко „Ислямска държава“ за цвят, историята си става първа новина.

И ако все още не е ясно как така в Турция, Австралия, САЩ или Англия някой може да е толкова информиран за Ванга, отговорът на този въпрос също е даден: многобройните снимки и видео клипове, които предлагат руски сайтове.