Група депутати от Патриотичния фронт (ПФ), начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов, са внесли поправки в закона за акцизите и данъчните складове, касаещи производството на домашна ракия. Според тях специализиран малък обект за дестилиране е такъв "с обща вместимост на съдовете до 1000 литра включително, в който се произвежда етилов алкохол (ракия) от грозде и плодове - собствено производство на физически лица за тяхно лично и семейно потребление до 30 литра етилов алкохол (ракия) годишно на семейство".

Целта на текстовете на Симеонов е да неутрализират други поправки в закона, които ограничават домашното производство на ракия. Според тях за малки обекти за дестилация ще се приемат казани за ракия с обща вместимост до 500 литра, а не до 1000. Това е удар срещу домашните производители, защото тези с казан между 500 и 1000 литра ще трябва да плащат двоен данък на хектолитър чист алкохол. Освен това според тези поправки варенето на ракия вече ще е позволено само между месеците юни-декември.

Един от вносителите на тези поправки бе депутатът от ПФ Полина Карастоянова. Заради включването си в тази законодателна иницатива Карастоянова загуби доверието на Симеонов, който я обвини в лобизъм и дори заговори за нейното изключване. Депутатката обаче не му остана длъжна и заяви, че е много ценна, като се сравни с бялата царица в шахмата.

Домашната ракия винаги е била сериозен политически казус. Патриотите обаче я превърнаха в свой вътрешнополитически въпрос. Развръзката предстои.