Милиардерът Доналд Тръмп, който се стреми към номинация от Републиканската партия за президент, призова за спиране на влизането в САЩ на мюсюлмани, независимо дали са имигранти или туристи, съобщава Дарик, като се позовава на щатски медии.

"Доналд Тръмп призовава за пълно и тотално спиране на влизането на мюсюлмани в САЩ докато "избраниците на нашия народ разберат какво става", пише екипът на предизборната му кампания в комюнике. Текстът е озаглавен "Комюнике на Доналд Тръмп за възпрепятстване на мюсюлманската имиграция".

За да подкрепи своето предложение, Тръмп се позовава на данни от консервативната организация Център за политика на сигурност, според които 25 процента от мюсюлманите намират за оправдано насилието срещу американци.

"Откъде идва тази омраза и защо, ние трябва да установим. Докато сме в състояние да определим и разберем този проблем и опасната заплаха, която той представлява, нашата страна не трябва да е жертва на ужасяващи атаки от страна на хора, които вярват само в джихада и не уважават човешкия живот", заявява Тръмп в комюникето.

Милиардерът, който е фаворит на почти една трета от републиканците за първичните избори, които започват през февруари, предизвика вълна от негодувание в социалните мрежи. Демократът Мартин О'Мали, бивш губернатор на Мериленд, дори го нарече "фашист демагог".

Реагираха и съперниците му за номинацията от Републиканската партия. Унищожителни коментари последваха от бившия губернатор на Флорида Джеб Буш, от губернатора на Охайо Джон Касич, от сенатор Линдзи Греъм от Южна Каролина и от губернатора на Ню Джърси Крис Кристи.

Фаворитката за номинацията на Демократическата партия за президентските избори Хилъри Клинтън също критикува предложението на Тръмп, наричайки го "заслужаващо порицание, предубедено и създаващо разделение".

Ибрахим Хупър, директор на Съвета за американско-ислямски отношения - мюсюлманска група за подкрепа, коментира идеята на Тръмп с думите: "Влизаме в сферата на фашизма".

"Трябва да бъде обезпокоително не само за американските мюсюлмани, но и за всички американци, че водещ президентски кандидат на републиканците е направил едно в същината си фашистко изявление", казва Хупър.

Призивът на Доналд Тръмп е против американските ценности и би навредил на националната сигурност, заяви заместник-съветникът на президента Обама за националната сигурност Бен Роудс пред Си Ен Ен. Говорителят на Белия дом Джош Ърнест каза, че Тръмп опитва да си играе със страховете на хората, за да получи подкрепа в своята кампания.

Проучване на общественото мнение в САЩ, направено след нападението в Калифорния, показва големи разлики във възприятията на демократите и републиканците към мюсюлманите. 69 процента от републиканците казват, че не се страхуват от мюсюлманите в сравнение с 39 процента при демократите.

Сенатор Линдзи Греъм каза, че Доналд Тръмп "е преминал от правене на абсурдни коментари към това да бъде откровено опасен със своята бомбастична реторика".