Междуведомствената комисия на космодрума "Плисецк" призна за загубата на космическия апарат "Канопус-СТ", изстрелян в събота, предаде ТАСС, като се позова на източник от Военно-космическите сили на Русия.

"Космическият апарат от серията "Космос" е признат за загубен във връзка с невъзможността за използването му по целево предназначение", казва източникът на агенцията. Според него специалистите са се опитали неуспешно да установят връзка, за да дадат повторно заповед за разделянето на модула.

Източник от ракетно-космическият отрасъл е обяснил, че причина за инцидента е, че не е сработил един от четирите механизма, които са придържали "Канопус" към носителя.

Изстрелването на ракетата "Союз-2.1в" стана в събота и оп Министерството на отбраната на Русия съобщиха, че два спътника, пуснати за целите на военното ведомство, успешно са излезли в орбита.

Според ТАСС проблемът е с един от тях - апаратът Канопус-СТ", който е създаден за дистанционно сондиране на Земята в оптичния и свръхвисокочестотния диапазон и може да се използва за военни и граждански цели.