Мини-терористичен атентат стресна жителите на Лондон снощи, след като въоръжен с мачете мъж рани тежко в гърлото друг с крясъци "Това е за Сирия", и намушка по-леко други двама в най-старото метро в света.

Полицаите, както се вижда от няколко записа, са изпитали големи затруднения да укротят нападателя само с тейзъри. Британските пазители на реда много рядко носят огнестрелно оръжие. Службите на реда третират инцидента като терористичен акт.

Нападението ставанало малко преди 19 ч на станция "Лейтънстоун". Ето какво разказва свидетел на случката пред британският express.co.uk:

"Отивах към станция "Летънстоун", бях се облякъл за коледна вечеря с колеги... видях много бягащи хора, но ги игнорирах, и продължих да вървя, за да си хвана влака. Изведнъж видях нещо, на което не повярвах - един мъж с нож, и друг, мъртъв на земята."

Нападателят разсякъл през гърлото първия пострадал. Той е бил откаран веднага в болница, и въпреки многото загубена кръв лекарите успели да спасят живота му. Все още обаче е в тежко състояние.

Около 9,15 ч около 10-15 полицаи вече са пристигнали на мястото на инцидента. По това време вече има още двама пострадали, но за щастие само с леки порезни рани. Тъй като не носели огнестрелно оръжие, униформените се опитали да укротят нападателя с тейзъри. Електрическият шок обаче се оказал неефективен в началото. Едва след 20-тина минути успели да го арестуват безопасно.

"Това става, като се е**ваш с майка Сирия - всичката ви кръв ще се излее", крещял терористът.

Слабо известен рапър публикува в туитър видео, на което се вижда кръвта по пода и опитът на полицаите да укротят нападателя:

Клуб Z предупреждава, че видеото по-долу съдържа кървави сцени.

Сайтът Grasswire публикува видео, на което полицаите вече са успели да свалят на земята нападателя. Чува се как един от свидетелите крещи "Не си мюсюлманин, брато":

Самоличността на атентатора не е обявена до момента.