Успехите на България в икономиката са резултат и от влиянието на мандата на правителството "Орешарски", заяви самият бивш министър-председател в студиото на бТВ тази сутрин.

"Като равносметка, не мога да не бъда удовлетворен, че днес страната е друга благодарение и на краткия наш мандат. Беше свършена много работа. И позитивите в различните сектори сега имат в основата си и този мандат. Дори и похвалите за охраната на границата, които дойдоха от британския премиер - цялата организация започна по мое време", заяви Пламен Орешарски.

Според него краят на кабинета му е направил и стила на следващия премиер Бойко Борисов по-толерантен. Орешарски подчерта, че винаги е търсил предизвикателства в политическите постове, които заема, и е знаел, че последният ще бъде особено тежък.

"Така беше и като станах заместник-финансов министър и като приех да бъда финансов министър. Може да звучи нескромно, но се справих сравнително добре там", оцени се сам той.

После изказа и критика към дефицита за бюджета за тази година:

"Имаше повече приходи, а се наложи актуализация за допълнителни разходи, значи са изпуснати разходите".

Кабинетът "Борисов 2" нямал ясна идея за по-добро бъдеще:

"Тази ситуация е лоша база за бюджета за следващата година, защото разходите не се свиват толкова лесно, колкото се декларира. Смятам, че намеренията за свиване на дефицита до 2% са добри. Проблемът е че не се вижда визия къде да се икономиса и къде да се даде повече. И първият мандат на Борисов беше така."