"Ислямска държава" обяви в събота, че съпрузите, които убиха 14 души в Калифорния са нейни последователи. Изявлението дойде чрез радио предаване. Преди три дни роденият в САЩ Саид Фарук (28 г.) и съпругата му Ташфин Малик (29 г.) от Пакистан, извършиха нападение над социална служба в Сан Бернардино, на около 100 км източно от Лос Анджелис. Те убиха 14 и раниха 21 души. Последва престрелка с полицията, при която двамата бяха убити.

Пред Ройтерс източници от американското правителство коментираха, че няма доказателства, че нападението е било ръководено от групировката. Не ясно дори дали в терористичната организация са знаели за нападението. Подозренията обаче остават.

Ако се докаже, че масовото убийство е извършено от хора, вдъхновени от ислямисти, това ще го превърне в най-смъртоносната атака в САЩ от атентатите на 11 септември 2001 г.

Междувременно, американският президент Барак Обама заяви, че САЩ "няма да бъдат тероризирани" и повтори призива си за мерки за затягане на контрола над оръжията.

"Напълно възможно е тези двама нападатели да са били радикализирани за извършването на този акт на терор. Ние знаем, че "Ислямска държава" и други терористични групировки активно окуражават хората да извършват ужасни насилствени действия, често като вълци-единаци. Всички ние – правителство, силите на реда, общности, религиозни лидери – трябва да работим заедно, за да попречим хората да стават жертви на тези омразни идеологии", каза Обама.