Европейските фондове са ускорител на растежа, но българската икономиката не е в наркотична зависимост от тях. Това каза пред "Дарик радио" вицепремиерът Томислав Дончев. Той обясни, че дори в силна година парите от Европа са не повече от 4% от БВП.

Според Дончев работата с европейските средства показва колко полезни са инвестициите, които са предназначени за точно определени сектори. Така той обясни защо с парите от собствения си бюджет България не успява да постигне такива добри резултати.

Вицепремиерът изтъкна още, че парите от бюджета се използват за социални плащания, заплати и т.н., които не създават добавена стойност и не генерират растеж.

"Еврофондовете се вкарват основно в инфраструктура, не само пътна, а от всякакъв тип. Инвестират се в социална политика, но не социални плащания, а в подобряване на работата на администрациите, образование, затова ефектът е толкова силен", каза Дончев.

Той съобщи, че плащанията по европейските фондове за програмния период 2007-2103 г. са в размер на 7,35 млрд. евро, а целият финансов пакет е 7,9 млрд. евро. Програмният период теоретично започва на 1 януари 2007 г. и свършва до 2013 г., но реално приключва на 31 декември 2015 г.

Дончев каза още, че България е закъсняла с усвояването на средствата от оперативните програми в първите си години като член на ЕС.