Семейството на руския главен прокурор Юрий Чайка от години има бизнес чрез престъпни методи.

Това се казва в разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални.

Чайка и близките му прибягват до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната, са изводите в доклада.

Така изглежда хотел "Помергранате", притежаван от Чайка-младши.

ФБК представи тази седмица доклада си и показа снимкови материали.  Разследването е основано единствено на публични източници и според авторите точно тук е главният проблем. Те изтъкват, че и в прокуратурата, и в Следствения комитет на Русия, и във Федералната служба за сигурност (ФСБ) много от фактите са добре известни, всички знаят и си мълчат.

А уличените, сред които самият Чайка, само отричат твърденията, но досега така и не са успели да предоставят неоспорими опровержения. Затова те твърдят, че това е клевета, "платена с много, много пари". А ултранационалистът Владимир Жириновски нарече в парламента авторите на доклада "платени агенти на ЦРУ".

Артьом Чайка (ограденият с кръгче) прерязва лентата при откриването
на хотела си. Жената вляво е съсобственичката Олга Лопатина.

Преди година и половина от ФБК научили, че Артьом Чайка (40 г.) - синът на главния прокурор Юрий Чайка, си купил хотел на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики. Той се нарича "Помергранате". За ремонта му Чайка-младши инвестирал между 25 и 29 милиона евро.

Министърът на културата Владимир
Медински държи реч при откриването.

Обновеният хотел бил открит с пищно тържество през май 2014 г. Това било съпроводено с лазерно шоу. Имало много гости от Русия, а реч произнесъл не кой да е, а министърът на културата Владимир Медински.

Интересното е, че снимки на Артьом Чайка няма в рускоезичните интернет сайтове. Дори там, където е написано името му, лицата се оказват на други хора.

 

Все пак ФБК се сдобил със снимка, на която синът на главния прокурор прерязва лентата на хотел "Помергранате".

Фондът се сдобил и с документ за продажбата на хотела.

В покупката няма нищо нередно, но проблемът е в източниците на средствата за нея, отбелязват от ФБК. Артьом Чайка и брат му Игор спечелили десетки милиони евро благодарение на връзките си с приятели и подчинени на своя баща. Вече 15 години двамата синове на главния прокурор контролират легалния и нелегалния бизнес в цяла Русия. От нея те извличат печалби, достатъчни за инвестиции в какъвто и да било размер.

Ремонтът на гръцката вила на Артьом Чайка е пред приключване.

Артьом Чайка обаче не е единственият собственик на "Помергранате". Другият притежател на хотела е Олга Лопатина, която на спомената вече снимка е единствената жена, държаща лентата заедно с група мъже.

Тя е бивша съпруга на Генадий Лопатин - зам. главен прокурор на Русия и дясна ръка на Юрий Чайка. Лопатин запазил поста си, въпреки че срещу него бяха дали показания няколко обвиняеми по делото за незаконна дейност в казина край Москва.

Олга Лопатина е същевременно съсобственик на "Сахар Кубани" - една от големите руски компании за производство на захар. Съсобственички са Анжела-Мария Цапок и Наталия Цеповяз. Те са съпруги съответно на Сергей Цапок и Вячеслав Цеповяз. Това са двама печално известни гангстери от Краснодарския край, излежаващи доживотни присъди за убийство по особено жесток начин на 12 души, сред които 4 деца. А четвъртата съдружничка в захарната компания е Надежда Староверова. Съпругът й - каква изненада - е Алексей Староверов, бивш високопоставен служител на руската Генерална прокуратура. В просторната му вила се укривали членове на банда, извършила 14 убийства по пътищата.

Но освен хотел на Халкидики, Артьом Чайка има и луксозна вила, твърдят от ФБК. Тя се намира на средния ръкав - Ситония. Чайка-младши я е купил за сума, която засега е неизвестна, и я ремонтира.

От това място се открива прекрасна гледка към Света гора. А бащата Юрий Чайка заедно с по-малкия си син Игор всяка година прекарват известно време в някой от манастирите на Атон. Самият главен прокурор през годините в няколко интервюта заявява, че посещава свещената монашеска република.

Друга вила на Халкидики - също на Ситония, вече е готова. Тя е собственост на споменатата по-горе Олга Лопатина.

Разводът на Лопатина е, меко казано, странен. Официално тя е разведена със съпруга си от 2011 г. Проверка на ФБК във фейсбук обаче установила, че тя продължава да играе онлайн игри с бившия си съпруг и дори продължава да носи брачната си халка.

Друг изключително интересен факт е, че Артьом Чайка постоянно пребивава в Швейцария. Това става ясно от гръцките документи за собственост на хотел "Помергранате". Той е регистриран в тази страна като пребиваващ в град Фуне, на половин час път с кола от Женева.

Адресът се оказал на къща, чийто собственик е Богдан Лисуренко - украинец с швейцарско гражданство. От ФБК установили на място, че домът е разделен на две части. А на пощенската кутия, освен фамилията на Лисуренко, има надпис на френски език, гласящ M et Mme Chayka, т.е. „Г-н и г-жа Чайка“.

Швейцарската къща на прокурорския син била купена за 2,5 милиона евро.

На разследващите руски борци с корупцията обаче направило впечатление, че тази къща е доста малка за вкуса на хора като Чайка. Те първо открили втори дом, който се водел на Богдан Лисуренко. И след старателна проверка във всички възможни регистри установили, че през 2014 г. Артьом купил къща в швейцарското градче Копе. За нея прокурорският син платил близо 2,5 милиона евро.

Година по-рано Чайка-младши регистрирал в Швейцария собствена юридическа фирма. Съдружник в нея е брат му Игор.

От ФБК се заели да проверят и швейцарските авоари на Артьом Чайка. Според Фонда той си открил там сметка още в началото на XXI век.

 

Откъде са парите на прокурорските деца

 

Артьом Чайка натрупва първия си милион първия си милион, когато е на 23 . Тогава той извършва фирмено "рейдърство" - превземайки с помощта на връзките и позицията на баща си в района на Иркутск стратегическо държавно предприятие за корабоплаване по река Лена и Северния ледовит океан. Съвсем естествено, то е разграбено. Далаверана е свързана със загадъчно убийство, което така и не е разследвано.

Юрий Чайка привършва втория си мандат на главен прокурор.

Схемата се повтаря и на други места в Русия. С правомощията на Юрий Чайка и негови довереници в прокуратурата чрез проверки бива блокирана дейността на избраното държавно предприятие. Конкурентите са отстранени чрез сплашване и фирма на Артьом Чайка печели контрола на безценица. В замяна чиновниците получават имунитет от преследване и издигане в кариерата.

Игор Чайка - малкият син на главния прокурор, също е милионер. От 25-годишна възраст той редовно печели държавни поръчки в цялата страна и заедно с Артьом Чайка контролира десетки хиляди декари земя, пясъчни и солни кариери, заводи за бетон и строителни материали.

Самият Юрий Чайка е генерален прокурор на Русия от 2006 г. Той кара втория си петгодишен мандат на поста, който трябва да приключи през юни 2016 г. Преди това в продължение на седем години е министър на правосъдието. Именно като такъв той организира през 2003 г. ареста на олигарха опозиционер Михаил Ходорковски и процеса срещу него, завършил с две затворнически присъди. По тази причина го смятат за човека за мръсни поръчки на президента Владимир Путин.

 

Случаят "Дмитрий Песков"

 

Часовникът на Песков струва 620 000 долара.

От лятото насам ФБК е подхванал Дмитрий Песков - говорителя на президента Владимир Путин.

Първо стана ясно, че той има часовник малка Richard Mille RM 52-01 на стойност 620 000 долара. Разкритието бе направено заради снимки от сватбата на "тласа" на Кремъл на 1 август. Той се оправда, че часовникът му е подарък от новата му съпруга, фигуристката Татяна Навка.

След сватбата от ФБК уличиха Песков и Навка, че са изкарали медения си месец на най-скъпата яхта в света - "Малтийски сокол". Седмичният наем на борда й е 426 000 долара. По-късно се разбра, че почивката била платена от Зияудин Магомедов, което си е чиста проба корупция.

А през септември ФБК обвини Песков, че незаконно се е сдобил с луксозна къща в подмосковното село Поздняково за 1,4 милиона долара и два парцела за общо 5,6 милиона. Общата сума е 7 милиона.

Проблемът според Фонда е, че Дмитрий Песков няма и ден стаж извън държавната служба. По тази причина и въз основа на декларациите за доходите му той няма как да притежава такива пари.