Първата ракета на България Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на турнира на клей в румънската столица Букурещ с награден фонд 426 605 евро. Поставеният под номер 1 в схемата Димитров се наложи с 2:0 (7-6(5), 6-2) сета над 198-сантиметровия Иржи Весели от Чехия. Двубоят може да бъде определен като „сблъсък на талантите”, тъй като противопостави един срещу друг двама бивши №1 при юношите и носители на титли от Големия Шлем при 18-годишните (Гришо - US Open и Уимбълдън, а Весели - Australian Open).

Любопитно е, че днешният двубой се игра пред препълнени трибуни, нещо твърде необичайно за двубой от втори кръг на състезание от категорията АТР 250. Десетки наши сънародници бяха изпълнили централните трибуни на корта и през целия двубой не спряха да подкрепят и аплодират Григор.

Иначе сблъсъкът между Димитров и Весели предложи разчупен тенис и много атрактивни отигравания. Двуметровият исполин от Чехия демонстрира мощна игра от основна линия и завидно хладнокръвие във важните моменти. Григор може би не очакваше толкова агресивна съпротива от 20-годишния младок и допусна доста грешки в началото на срещата. В крайна сметка обаче хасковлията показа класа и очаквано се класира за третия кръг на надпреварата.  

В спор за участие на полуфинал Димитров ще срещне украинеца Серхий Стаховски. До този момент Димитров и Стаховски са играли само веднъж, на Мастърса в Маями през 2011 г., като тогава украинецът се поздрави с победата след 2-6 4-6.