Бившият главен секретар на МВР Светлозар Лазаров сведе причините за напускането си на поста само до една, а именно натиск от страна на ДСБ.

"Напуснах системата на МВР след много груб политически натиск от страна на ДСБ", каза той в предаването "Тази сутрин" по бТВ.

Лазаров беше назначен от Пламен Орешарски, а след идването на власт на втория кабинет на Бойко Борисов запази поста си, както и шефът на ДАНС Владимир Писанчев. Двамата си тръгнаха от службите едва след като оставка хвърли вътрешният министър Веселин Вучков. Съдбата на Лазаров и Писанчев се осветлява от последната част от записите "Яневагейт". В нея Владимира Янева уточнява, че двамата са назначения на ДПС, а спецслужбите са "последния бастион" на движението.

Според Лазаров реториката на "двете каки", съвпада с реториката на ДСБ.

Той твърди, че натискът на ДСБ се е отразил негативно на цялата система на МВР, както и на съдебната система, тъй като те били изключително консервативни и  всеки проблем трябвало да се назовава конкретно.

Той обвини лидера на ДСБ Радан Кънев, че не трябва да си позволава генерални обобщения като "съдебната система е бастион на мафията".

"Нека каже мафията присъства в лицето на този и този", призова Лазаров.

Той е категоричен, че никой никога не му е оказвал натиск. В момента Лазаров в момента се занимавал с анализи на миграционните процеси.