Практиката застрахователите да искат да си доплащате, за да получите сертификат "Зелена карта" към застраховката "Гражданска отговорност", ако искате да пътувате извън страната, е незаконна, съобщи Комисията по финансов надзор (КФН).

За издаване на сертификат "Зелена карта" застрахователите не могат да искат плащане на допълнителна премия, такса или възстановяване на направена отстъпка от застрахователната премия, категорично е ведомството.

КФН е установила многобройни некоректни практики на застрахователи, които предвиждат различни премии за застраховката в зависимост от декларирания район на управление на автомобила - само в България или и в други държави.

По закон застраховката е валидна за цялата територия на ЕС и страните от Европейското икономическо пространство, (където са още Исландия и Норвегия), както и Андора, Сърбия и Швейцария. За да пътувате в тези държави, не трябва да носите със себе си зеления сертификат. Така че независимо какво сте подписвали при сключването на застраховката, можете да пътувате свободно в тези страни без да доплащате или да искате застрахователят да ви предостави сертификата "Зелена карта" на хартия.

Но обърнете внимание: Сертификатът е задължителен при пътуване в други държави като Албания, Мароко, Босна и Херцеговина, Русия, Беларус, Молдова, Македония, Тунис, Израел, Турция, Иран, Украйна и Черна Гора. В този случай трябва да поискате сертификата от застрахователя без да доплащате. Ако той ви поиска пари, веднага сигнализирайте на Комисията по финансов надзор, съветват експерти.

Косово е интересен случай - страната не е член на системата "Зелена карта", така че там на границата трябва да се купи местна застраховка Гражданска отговорност.

КФН още веднъж подчертава, че пътуването с моторно превозно средство с българска регистрация на територията на държава, чието национално бюро е страна по т.нар. многостранно споразумение "Зелена карта", не изисква задължително носене на сертификата по няколко причини - от една страна, е забранено на другите държави да правят системни проверки за българска автозастраховка на нашите коли. От друга, само заради наличието на валиден български регистрационен номер на автомобила презумпцията е, че автомобилът е застрахован.