Тема от миналата седмица: изпратила ли е Европейската комисия (ЕК) писмо, с което да иска оставката на главния прокурор Сотир Цацаров, за да бъде независимо разследването на „Яневагейт“.

Отговорът отдавна е известен: има неподписано писмо от говорител на ЕК, в което се казва, че „замесените трябва да бъдат изключени от процеса“, за да се гарантира независимо разследване. Имаше и заглавие в mediapool.bg, че това е искане на оставката на главния прокурор. Имаше и поредица от поискани писма от ЕК, в които се уточнява, че никой не е искал оставката на Цацаров.

В неделя обаче депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев е призовал ДАНС да извърши проверка на сайта за „разклащане на институции“.

Това провокира Асоциацията на европейските журналисти – България да разпространи своя позиция:

"Подобен призив, отправен от орган на власт, какъвто е зам.-председател на Народното събрание към специална служба, имаща контраразузнавателни функции и насочен срещу издание, е недопустим в едно демократично общество, в което свободата на медиите е призната от властите ценност.

Считаме, че призивите на зам.-председателя на парламента медии да бъдат проверявани за това как са се сдобили с информация са опасен прецедент, който може да наложи атмосфера на сплашване и да провокира автоцензура.“

Ето конкретните реплики, разменени между Димитър Главчев и водещата Илияна Беновска:

Димитър Главчев: Ако тука това е вярно наистина, тука вече става въпрос за разклащане на институции. И аз призовавам и служби, специалните служби, които имат такава насоченост да се заемат с това.

Водещ: Кои специални служби, ДАНС?

Димитър Главчев: Не съм много специалист, да, ДАНС примерно, е те такава една от тези специални служби, разузнаването.

Водещ: Какво да направи ДАНС?

Димитър Главчев: Ами да разследва случая. Има вече достатъчно информация.

Водещ: Кой случай?

Димитър Главчев: Случаят с писмото до Европейската комисия. Как се появил в едно електронно издание това писмо с всичките отговори, пък които се получават от Европейската комисия."