Лица от бившия СССР са преминали от Турция в България преди три дни с автобуса, в който бе заподозряно, че има бомба на летище София.

Това заяви днес пред Нова телевизия главният секретар на МВР комисар Георги Костов.

ФАЛШИВА ТРЕВОГА: ЛЕТИЩЕ СОФИЯ СЪОБЩИ ЗА БОМБА, КОЯТО НЕ БЕ ОТКРИТА

Става дума за двама души, които след това са излетели от столичната аерогара. Единият е заминал за страна от ЕС, а другият - за държава извън Съюза, бивша съветска република.

Двамата са граждани на Армения, съобщи днес по обяд БНР, като се позова на свои източници в МВР.

Превозното средство било паркирано около 1 часа през нощта на 1 декември на платения паркинг пред Терминал 1. Според източника на медията единият арменец отпътувал със самолет за Белгия, а другият - за Русия.

 

И микробусът, и лицата имат рисков профил, но това не означава, че са лоши хора, добави Костов. Рисковият профил е предварително изгогвен и те отговарят на него. Той е начертан още след 13 ноември, когато са извършени кървавите атентати в Париж, взели 130 жертви. По принцип техният маршрут не е обичаен, коментира комисарят.

"В автобуса имаше изключително голямо количество багаж, явно купуван с цел кинкалерна търговия. Имаше денк с парфюми, много електроуреди с малък размер за най-различна употреба и много вещи. Дали в някое от това множество козметични продукти има вещества, заблудили служебното куче, е въпрос на доказване от експертиза. Към този момент не можем да изключим и някои от тези предмети да е бил в досег с взривно вещество", каза още Костов.

Той потвърди, че два пъти служебни кучета са подушили нещо съмнително в минибуса. След това е имало и засичане със специална техника. Според него грешката за предизвикването на паниката вчера е на говорителката на летищато, която не е била упълномощена да обявява, че има взривно устройство, а е трябвало да съобщи за проверка на буса.