"Как да докажа, че не съм гей"?

С този въпрос лидерът на ДСБ Радан Кънев отговори на питане дали Реформаторския блок стои зад скандала с разговорите между бившите съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, по-известен като "Двете каки".

"Не се доказват отрицателни факти. Ако някой твърди, че съм гей или пък, че свалям Борисов, той е свободен да си докаже твърденията. Междувременно аз съм си завел делата и този въпрос ще се реши в съда", допълни Кънев.

Твърдения за нетрадиционна сексуална ориентация на Кънев се появиха преди време в някои медии.

Лидерът на ДСБ повтори, че зад публично поведение на Румяна Ченалова стоят сериозни криминални, корупционни интереси в съда, които очакват закрила от главния прокурор. Той смята, че главният прокурор Сотир Цацаров трябва да проведе независимо разследване, за да се стигне до това чии интереси защитава Ченалова.

Кънев не подкрепя идеята за създаване на парламентарна анкетна комисия по случая. Според него такава комисия няма да даде резултати и трябва да има независим прокурор, който да направи разследване. Кънев смята, че в разговорите между Ченалова и Янева има достатъчно маатериал дори за наказателно производство.

"Моето впечатление е, че парламентарните комисии завършват с едно голямо нищо, както беше комисията за КТБ", каза Кънев.

И припомни, че всички депутати в тази комисия, освен той самият, са били съгласни, че Цветан Василев е единственият виновник за източването на банката.

За последните изтекли разговори между Ченалова и Янева, в които се говори, че ДПС държи службите, Кънев каза, че това не е тайна.

"Тук няма нищо ново, освен че ДСБ говори открито това, което другите говорят под сурдинка и трябва да ги записват тайно. Нас няма нужда да ни записвате тайно, за да чуете истината", каза Кънев.

Според него реформаторите противодействат на влиянието на ДПС, но процесът върви бавно.

Кънев коментира и оправдаването на Христо Бисеров от съда.

"В огромен процент от случаите, в които по подобни знакови дела в България има оправдателни присъди, се оказва, че обвинението е подготвено по такъв начин, че присъдата да бъде оправдателна", каза Кънев.

Той все пак допълни, че прокурорът ще протестира и ще сесъберат допълнителни доказателства.