По искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) Софийският градски съд (СГС) е допуснал обезпечение на бъдещ иск на стойност 963 048 000 лв. срещу Цветан Василев, съпругата му, тяхната дъщеря и контролираните от него юридически лица.

Това се съобщава на официалния сайт на институцията, по-известна като "комисията Кушлев" по името на някогашния си шеф. 

Имуществото, върху което са наложени обезпечителни мерки, е на стойност 603 734 732 лв. и включва: дружествени дялове в капитала на 11 търговски дружества; акции в капитала на 7 търговски дружества; парични средства по 20 банкови сметки; 4 пътни превозни средства; 288 картини; 16 недвижими имота в София, включително и няколко цели сгради, 5 недвижими имота в Банско, 2 в Созопол и по един във Варна и Царево.

По искане на КОНПИ за първи път от създаването на Комисията е наложен и запор на недвижим имот в Швейцария на стойност 47 559 915 лв. и на средствата по 4 сметки в швейцарски банки. Обезпечителната мярка е наложена с решение на съд в Конфедерация Швейцария, посочват още от комисията.

Става въпрос за къщата, обект на второ дело срещу Василев - за пране на пари, което бе образувано след началото на проблемите му със съдебната система през лятото на 2014 г.

На 24 октомври м.г. в Столичното следствие (оглавявано тогава от Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, б.р.) бе извикана да дава показания съпругата на банкера - Антоанета.

"Имотът, за който тече проверка за пране на пари, е едностайно жилище 200 квадрата, струва 20 млн. швейцарски франка, а идеалната една втора част на Антоанета Василева е платена с ипотечен кредит от местна банка", каза тогава адвокатът й Менко Менков, като допълни, че за всички тези факти е предоставил документи.

Останалите 10 млн. франка Цветан Василев платил от лични средства, а не са пари на КТБ, изрично подчерта защитникът. Сега вероятно къщата ще бъде взета от банката, защото семейство Василеви са със запорирани имоти и банкови сметки (по делото за източване на КТБ, б.р.) и нямат възможност да си погасяват вноските, поясни Менков.