Британският външен министър Филип Хамънд приел като подарък часовник на стойност 1950 британски лири от саудитски шейх. Хамънд пренебрегнал ограничението министрите да не вземат подаръци по-скъпи от 140 лири, пише "Индипендънт".

Според Хамънд, той приел часовника в качеството си на член на парламента, а не като министър, т. е. правилото за членове на кабинета не било в сила в този случай, съобщава "Съндей Таймс".

Дипломат №1 получил скъпия часовник от един от най-богатите хора в Саудитска Арабия шейх Марей Мубарак Махфуз бин Махфуз.

Това се случило по време на откриване на статуя на кралицата през лятото в избирателния район на министъра. Хамънд обяснява, че бил потърсил официален съвет как да постъпи с подаръка.

Случаят обаче отново ще повдигне въпроси за близките връзки на Консервативната партия със Саудитска Арабия. Миналата седмица бившият лидер на либералдемократите лорд Ашдаун обяви, че "британската политика е повлияна от близостта между Консервативната партия и богати индивиди от Персийския залив".