БЕРЛИН – Германия влиза в битката срещу джихадистите от "Даеш" ("Ислямска държава") на страната на Франция. До този момент ФРГ се въздържаше от пряка военна намеса в Сирия. След кървавите антентати в Париж на 13 ноември канцлерката Ангела Меркел обяви, че Германия ще помогне на Франция с всички възможни средства, и официален Берлин промени коренно политиката си.

Така в Сирия ще бъдат изпратени до 6 разузнавателни самолета от тип “Торнадо”, самолет цистерна и фрегата, която да охранява френския самолетоносач “Шарл дьо Гол” в Средиземно море.

ОЛАНД: ЩЕ РАЗБИЕМ АРМИЯТА НА ФАНАТИЦИТЕ

ПУТИН: ПАРИЖ И МОСКВА ЗАЕДНО СРЕЩУ ТЕРОРИЗМА

Това решиха снощи коалиционните партньори в Берлин. Последва дискусия в парламентарните групи. Тези на управляващите християндемократи (ХДС), депутатите от баварския Християнсоциален съюз (ХСС) и на социалдемократите казаха “да”. Против е опозицията.

Още идната седмица решението на правителството ще бъде гласувано в пленарна зала, както го изисква законът. Вън от съмнение е, че то ще бъде прието с мнозинството на управляващите.

Разузнавателните самолети “Торнадо” на германските ВВС са оборудвани с модерна техника и са в пъти по-добри от дроновете. Пилотираните “Торнадо” са в състояние да подават прецизна разузнавателна информация за позиции на противника както денем, така и нощем. Снимковият материал е от много високо качество.

Министърката на отбраната Урсула фон дер Лайен оправда решението Германия да се намеси в конфликта в Сирия на страната на Франция, а така и на международната коалиция в битката срещу Даеш с аргумента, че терористичните нападения в Париж са били горчив урок.

“Ако продължаваме да сме разединени, то от това би спечелила единствено Ислямска държава. Необходими са военни средства, за да се възпре тази банда убийци, да се прекрати бруталното избиване на невинни хора и потисничеството. С ИД не може да се преговаря”, заяви Фон дер Лайен по телевизия А Ер Де.

На въпрос дали така и Германия няма да се превърне в цел на терористите министърката отговори:

“Горчивата истина е, че вече "Даеш" даде  недвусмислено да се разбере, че и Германия е нейна цел. Ето защо Германия не бива да си прави илюзии. Длъжни сме да борим "Даеш" с всички средства и да изкореним злото от корен. Да, вън от съмнение е, че има риск.”

Фон дер Лайен обаче припомни, че до този момент над Сирия няма нито един свален самолет на коалицията, нанасяща от година въздушни удари.

Войната по въздуха срещу позиции на джихадистите в Сирия и Ирак се води от САЩ, Франция, Великобритания, Русия и арабски държави. При това без мандат на ООН. Под въпрос е само ролята на Русия, която удря предимно по позиции на бунтовниците срещу режима в Дамаск, но това е друга тема.