Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ден след като неназован представител на Европейската комисия коментира пред mediapool.bg, че „независима проверка е възможна, само ако предполагаемо замесените са изключени от участие в процеса“, говорителят по върховенство на закона, човешки права и правосъдие Кристиян Виган потвърди, че очакването на Брюксел е за „независима проверка“.

Ролята на Европейската комисия не е да влиза в дискусии как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи.“, отговори Виган в писмо до Клуб Z.

По-късно Европейската комисия разпространи и публично изявление, което определя като некоректни публикациите, че Брюксел призовал за „оставки на лица, въвлечени в случая с подслушването“.

Клуб Z установи, че и вчерашното, и днешното писмо са автентични и са изготвени от един и същ отдел в Европейската комисия в Брюксел. Но докато изречението вчера е: „Независима проверка е възможна, само ако предполагаемо замесените са изключени от участие в процеса“, то ден по-късно ЕК "не участва в дискусия за това как всяка страна-членка следва да организира независимо разследване на индивидуални случаи“.

Противоречие обаче няма. Изключването на предполагаемо замесените не е задължително свързано с оставка – думата, която ЕК днес определя като „некоректна“.

Практика на Комисията е да използва „неназовани източници“ за отправяне на конкретни препоръки, докато официалните позиции са оценки на вече извършени или неизвършени действия.

„Това, което е важно за нас, е независимостта на правосъдието, което наблюдаваме редовно и последователно чрез Механизма за сътрудничество и оценка. Ще обявим следващия си докад в началото на следващата година“, пише още Кристиян Виган.

Скандалът „двете каки“ получи името си след подобно сравнение от премиера Бойко Борисов. Той започна след като „Биволъ“ публикува поредица от аудио записи между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова, в които има данни за нарушаване на разделението на властите, политически натиск, разкриване на класифицирана информация и други.

Етичната комисия към Висшия съдебен съвет образува проверка. Тя е председателсвана от Ясен Тодоров, чието име се споменава в записите. Другите замесени имена са на няколко членове на Съвета, на председателя на Върховния административен съд Георги Колев, на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова президента Росен Плевнелиев да инициира независима проверка.

Ключови думи

Коментари

Радев

Очевидно е имало сериозен натиск върху хора от ЕК, за да се стигне до днешната декларация.

Развеселен

много внимание се отделя за един незаконен разговор. Бивол, каките, да си гледат работата.

Напротив, разговора е твърде интересен, ще става още по-интересен и в крайна сметка и Тиквуня и Цацата и цялата останала пасмина ще си получи заслуженото.

дебелян пеевский

Тарторът в дъното на тази случка е тато ди тути капи, "Ало, Ваньо" Рапоня. Докато той не бъде "изключен", посредством честен процес и дълъг срок при бай Ставри, промяна няма да има. А след него по редичката чак до още живите от първия Луканов кабинет. За съжаление, тия по-назад във времето измряха отдавна. Но това няма да се случи, щото половин България ще трябва да полежи. Затова, вместо с няколко години затвор, всички ще сте наказани с доживот мизерия.

DogWoman

ахъм, и да заменим "тато ди тути капи" с "папо ди тути папи", как ли не. теб не ти ли стигат толкова вестници и списания на главата, та и по форумите се изявяваш?

Радев

Сега разбирам какво всъщност се е случило. В частна кореспонденция с неназован представител на ЕК, журналистката от Медиапул Поли Паунова получава писмо, в което действително се съдържа цитата, че ""Независима проверка (на казуса "Яневагейт" -бел.ред.) може да се направи единствено, ако тези, за които се твърди, че са замесени, бъдат изключени от участие в процеса". Проблемът обаче е, че това е неофициална позиция на анонимен представител на ЕК, докато днес имаме официално писмо от представителя на ЕК в България, което все пак има далеч повече тежест и е нормално то да има по-голям отзвук от него, отколкото първото. За съжаление явно кочината ВСС отново ще остане неразрината, тъй като усилията на шепа хора като правосъдния министър Хр. Иванов, Лозан Панов и още неколцина, няма да са достатъчни срещу мощния отпор на мафиотското статукво във ВСС, подкрепяно от Боко Тиквата и свинските медии. Затова трябва час по-скоро Чехльо също да даде едно рамо на хората, които се борят за реформа на съдебната система, а не да мълчи като насран.

аралампи

Тарторите в дъното на тази случка са Цв. Василев и Иван Костов. Стилът на лаборанта е неподражаем.

аралампи

Бивол е пощенска кутия за разпространие на компроматите на Лабораторията към НБУ. Затова там не излезе и един ред за влоговете и наемите на Костови.

Грам не ме брига какви са Бивол. Въпросът е, че поставят на тясно Тиквуня, Пеевски, Цацаров и останалата пасмина.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.