"Ислямска държава" не може да бъде победена със слова, "Ислямска държава" трябва да бъде сразена с военни средства. Ние в Европа дълго време дискутираме, но събитията показват, че трябва да действаме и да престанем само да говорим. Още по време на срещата на Г 20 всички бяха единодушни, че трябва да обявим война на терора.”

Това заяви Ангела Меркел късно снощи в Париж. Тя пристигна във френската столица по покана на президента Франсоа Оланд, за да се обсъди съвместна стратегия срещу терора.

Канцлерката допълни, че военните действия срещу джихадистите не изключват продължаването на политическия процес за постигане на мирно решение на конфликта в Сирия. Този процес трябвало да продължи и след свалянето на руския бомбардировач Су-24 на 24 т. м. от турската страна.

“Надявам се, че събитията със сваления руски самолет няма да предизвикат стъпка назад в решаването на конфликта в Сирия”, подчерта Меркел.

В началото на посещението си канцлерката, придружена от домакина си Оланд, се отправи към Площада на републиката. Там тя положи бяла роза в памет на загиналите при атентатите на 13-и т. м.

Меркел сподели, че германците съчувстват на французите, скърбят с тях и споделят болката им.

“Още в деня на ужасните атентати заявих, че ще окажем на Франция всякаква подкрепа. Вече обявихме първите мерки – да облекчим френските военни в Мали, където си сътрудничим с френската страна по обучението на местни сили. Германия ще поеме по-голяма отговорност. И ако френският президент ме помоли да помислим какво повече можем да сторим, то това за нас е заръка да помислим”, коментира канцлерката.

Тя окачестви и предстоящото посещение на Франсоа Оланд днес в Москва като изключително важно в битката срещу теророра:

“Посещението на Оланд в Русия е много важно в борбата срещу "Даеш", както и за продължаване на политическия процес в Сирия. Общят ни враг е тероризмът, а съвместната задача е да действаме решително.”

"Бих искал Германия да се ангажира още повече в битката срещу "Даеш", посочи Франсоа Оланд.

Той уточни, че е наясно със законовата уредба на Германия – за всеки военен ангажимент зад граница е необходимо решение на парламента.

Същевременно френският държавен глава призова да не се смесват бежанци с терористи. Дълг на Европа било да приеме търсещи спасение от джихадистите:

“В Европа пристигнаха много хора, бягащи от кланетата в Сирия, от бомбардировките на режима и от убийствата на "Даеш". На тези хора не бива да се гледа като на терористи.”

Оланд призова и за деескалация в отношенията между Турция и Русия след сваления руски изтребител.

“Това, което се случи, е много сериозен инцидент. Ние призоваваме за деескалация. Необходимо е да се направи всичко възможно, за да се възстанови час по-скоро диалогът между Москва и Анкара”, заяви президентът.

По повод днешното му посещение в Москва за разговор с Владимир Путин той оповести, че възнамерява да постави въпроса за съвместни действия срещу "Даеш":

“Смятам да заявя, че всички заедно трябва да се борим срещу общия враг.”